10 vragen die je leven vandaag kunnen veranderen

Bijgewerkt: 20 aug 2019

Dikke kans dat jij al maanden al dan geen jaren nadenkt over het zelfstandig ondernemerschap. Toch lijk je maar niet van je kont te kunnen komen en blijf je maar vast zitten op die fijne, veilige, vertrouwde plek vol zekerheden. Net als zoveel mensen heb je af en toe gewoon even een duwtje over. Hoewel die heerlijke vent van me mij iedere dag weer motiveerde om ervoor te gaan, leken ook mijn billen af en toe vastgelijmd te zitten aan die bureaustoel op het kantoor. Starten als zzp'er of zelfstandig ondernemer is nu eenmaal niet iets wat je in een wilde ingeving doet.


Totdat ik een geweldige vraag onder ogen kwam. “Zou je 9-jarige zelf trots op je zijn?”. Een vraag die van alles teweeg bracht (ik wilde namelijk dolfijnentrainer worden dames en heren; én beste vriendjes met een orka en walvis). Een vraag waarop het antwoord op werkgebied teleurstellend genoeg ‘nee’ was.


En laat dat nu net het duwtje zijn dat ik nodig had om de sprong eindelijk te maken en mijn carriere als zelfstandig ondernemer te starten. Heb je dus even een extra duwtje in je rug nodig, of gewoon een flinke zet? Neem dan even de tijd om eerlijk antwoord te geven op deze vragen. Misschien geeft die spiegel voor je neus je net wat je nodig hebt!


 1. Hoeveel tijd besteed je aan het doen waar jij gelukkig van wordt? En dan heb ik het niet alleen over je werk maar ook om alles eromheen; sociale contacten, hobby, een drankje op het terras en ga zo maar door. Hoeveel tijd besteed je aan dingen die je vrolijk maken, energie geven?

 2. Zou je 9-jarige zelf trots op je zijn? Eerlijk is eerlijk, mijn 9-jarige zelf zou intens verdrietig zijn om het feit dat ik geen beste vriendjes ben met een walvis en orka en niet in een dierentuin werk. Wel zou mijn 9-jarige met trots tegen me opkijken als ze me tegenkwam op straat of een gesprek met me aanging. Die (nu) 29-jarige variant van mezelf heeft alle gevechten overwonnen, grote, enge stappen gemaakt en strijdt iedere dag om dat 9-jarige meisje gelukkig te maken. Zou jouw 9-jarige zelf trots op je zijn?

 3. Hoe zou je leven eruit zien als je deze baan de rest van je leven uit blijft oefenen? Als jij lekker in je comfortzone blijft en besluit te blijven zitten waar je zit, hoe ziet je leven er dan over vijf of tien jaar uit? Ben je gelukkig met álles wat je doet gedurende de dag, of is er zo’n 8 tot 9 uur per dag waarin je wat minder gelukkig bent? Hoe ziet je toekomstperspectief er vanuit dit moment uit, en hoe zou je willen dat het eruit komt te zien?

 4. Wanneer was de laatste keer dat je uit je comfortzone bent gestapt? Jongens jongens, die comfortzone is toch ZO ONTZETTEND FIJN. Lekker zitten waar je zit, volop zekerheid en weinig tot geen risico’s. Dat negatieve stemmetje in je hoofd overtuigd je er ook met liefde en plezier van; verandering is nu eenmaal iets wat wij mensen niet fijn vinden. En toch is die comfortzone het gevaarlijkste wat er is; en eruit stappen één van de beste acties die je kunt ondernemen. Je leeft maar één keer.

 5. Zet je ál je krachten en talenten in? Leef jij je volle potentie, of zit je maandag tot en met vrijdag op een kantoor terwijl je eigenlijk altijd al een boek hebt willen schrijven? Niets zo deprimerend en frustrerend als onbenutte krachten en talenten. De uitdaging is het creëren van een leven waar je al deze krachten en talenten in kunt zetten en je dromen werkelijkheid laat worden.

 6. Wat zou je anders doen als je nog 6 maanden te leven had? Je hebt er vast wel eens over nagedacht; zo niet, kijk dan de film The Bucketlist nog eens een keertje. Wanneer je nog maar 6 maanden te leven hebt, bekijk je het leven ineens vanuit een ander perspectief. Zou je jezelf nog steeds omringen door dezelfde mensen? Dezelfde baan uitoefenen, hetzelfde leven leiden?

 7. Waar ben je zo ontzettend bang voor? We laten ons te vaak leiden door angst. De angst voor het onzekere, de angst voor het onbekende, angst voor falen… Maar wat we vaak vergeten is dat angst tussen onze oren zit; dat we zelf bepalen waar en wanneer we angst voelen. Dus luister eens naar dat stemmetje in je hoofd. Waar ben je zo ontzettend bang voor en wat kun je doen om deze angst minder heftig te maken?

 8. Welke dromen zijn nog geen werkelijkheid geworden, en waarom niet? Ik heb altijd al een boek willen schrijven. Niet alleen dat; ik wilde ook de jongste topseller auteur in de wereld zijn. Waarom deze droom nog geen werkelijkheid is geworden? Ik legde de lat zó hoog, dat ik er nog steeds vanaf schuw. Doelen (en dus ook dromen) mogen wild en ambitieus zijn; maar ook de haalbaarheid speelt een grote rol. Welke dromen zijn nog geen werkelijkheid voor je geworden, en waarom niet? Wat houdt je tegen?

 9. Wat zou je doen als alles mogelijk was? We vinden het moeilijk te geloven, maar alles ís mogelijk. Bijna al je dromen kunnen werkelijkheid worden, zolang we er maar in geloven. Meer geld op je bankrekening? Done. De baan van je dromen? Done. Eindelijk dat boek schrijven? Done. Wat zou jij doen als alles mogelijk was (en de vervolgstap zou kunnen zijn: wat ga je doen om dit werkelijkheid te laten worden)?

 10. Waar zou je het meeste spijt van hebben als je er morgen niet meer was? Stel: je steekt morgen de straat over, wordt aangereden door een bus en bent kassiewijle. Geen leuk vooruitzicht, maar het leven is kort en we weten nu eenmaal niet hoelang we op deze wereld hebben. Waar zou jij het meeste spijt van hebben als je er morgen niet meer was en wat kun je doen om dit alsnog te realiseren?

Ben jij ook een vraag tegengekomen die net zoveel teweeg bracht als dat het ooit bij mij gedaan heeft? Laat even een reactie achter: vind ik super tof!

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Of stuur even een mailtje naar lemoustache.nl@gmail.com

 • Instagram
 • Facebook
 • LinkedIn Social Icon
Myra Kokke

Wie ik ben? >

starten als zzp'er le moustache