11 Super handige apps voor zzp’ers: uit eigen ervaring

Bijgewerkt: 30 aug 2019

Hoewel ik nu lekker actief aan het ondernemen ben (maakt mij dat een echte entrepreneur?) begon ik mijn start als zelfstandige als zzp’er. Gewoon, lekker freelancen voor verschillende opdrachtgevers en op die manier mijn brood verdienen. Heerlijk!


Lunchen wanneer ik het wil, gewoon een smoothie maken op het werk en af en toe even een dutje; want ook dat mag gewoon. Starten als zzp’er is geweldig, maar ook ontzettend indrukwekkend. Zeker in het begin komt er zoveel bij kijken: van je inschrijving bij de Kamer van Koophandel tot het inrichten van je eigen thuiskantoor. Net als zoveel anderen ben ook ik iemand die alle informatie in haar hoofd opslaat, en vervolgens helemaal dol wordt van de gigantische to-do lijst (en dan ook nog eens de helft vergeet). Ik gebruikte dan ook een aantal super handige apps voor zzp’ers die ervoor zorgden dat mijn hoofd niet helemaal overliep en ik genoeg rust in m’n koppie had om vol enthousiasme te werken.Maar Myra, welke apps zijn dat dan? Nou, dat vertel ik je gewoon meteen even. Zo wordt het zzp'er worden no gmakkelijker! Oh ja: ik weet dat je waarschijnlijk (net als ik) het liefste de kopjes leest en er tussenuit peert, maar er staan echt wel wat handige ervaringen geschreven. Lees dus gerust even (kost je 3 minuutjes totaal).


1. Dit is geen app, maar wel super handig: Gmail labels creëren

Alright ik weet het; dit is geen app. Maar het heeft mijn mentale leven wel gered. Heb je Gmail? Dan kun je (en ik denk in Outlook ook wel) handige labels creëren om je mail te ordenen. Misschien heb je het allang ontdekt, maar ik wist er nog niets van toen ik net begon. Zo heb ik het helden label: ‘to do’, wat mijn fysieke to-do lijstje is wanneer het om opdrachten gaat. Komt er een mailtje met een klus binnen; dan gaat ‘ie automatisch naar het ‘to do’ label. Nu heb ik inmiddels ook labels zoals ‘facturen 2019’, ‘to do: le moustache’ en natuurlijk de ‘WIP’ (work in progress). Met al deze labels en sublabels maak ik het mezelf een stuk makkelijker, en werk ik een beetje aan een digitaal dossier.


Lang verhaal kort: creëer je eigen labels in je Gmail inbox om je mail te ordenen en je to-do lijst tastbaar te maken.

2. Boomerang (voor Gmail)

Ook een super fijne app voor zzp'ers is Boomerang; volgens mij alleen voor Gmail beschikbaar (zo niet, laat het me weten!). Met Boomerang kun je mailtjes terug laten keren naar je inbox, later versturen of jezelf laten herinneren. Super handig. Zo werk ik soms wat vooruit, maar verstuur ik de mailtjes in de toekomst. Ook laat ik mailtjes die ik niet mag vergeten een paar dagen later weer terug boomerangen naar mijn inbox. Zo vergeet ik niets meer en blijft mijn koppie lekker leeg voor andere flauwekul.


3. Evernote

Ook Evernote is super handig als je zzp'er wilt worden. In het begin was ik mezelf continu appjes (ik had zelf een eigen app groep met mezelf aangemaakt) en Facebook messenger berichtjes met dingen die ik niet mocht vergeten. Met Evernote is dat een stuk makkelijker. Je voegt je notities gewoon toe (ideaal voor al die dingen die even in je hoofd komen maar waar je op dat moment dus geen reet mee kan), stelt je to-do lijstjes op en kunt foto’s bewaren en presentaties voorbereiden. Evernote komt in een app, maar kan ook gesynchroniseerd worden met de desktop variant.


4. Google Drive

Gebruik je Gmail? Dan hoop ik dat je ook alle andere Google ‘dingetjes’ zoals Google Docs, Google Sheets en de Google Drive gebruikt. Beschikbaar voor zowel mobiel als op de desktop; en super handig. Ik vind Google Docs sowieso erg fijn werken gezien iedereen (ook mijn opdrachtgevers aan de andere kant van het water) toegang tot het document heeft en opmerkingen toe kan voegen zonder dat ik het iedere keer opnieuw moet sturen. Deze Google Docs (en ook m’n Sheets) sla ik op in mijn Google Drive: waar ik ook op mijn telefoon even snel iets in op kan zoeken. Erg fijn om makkelijk en snel als zzp'er te kunnen werken.


Beste tip ooit: Ga je Google Drive gebruiken? Begin dan METEEN met het aanmaken van mappen en ordenen van je documenten. Heb ik niet gedaan. Dikke vette shit.

5. Yellowbrick of ParkMobile

Ben je als zzp'er veel onderweg? Download dan de Yellowbrick of ParkMobile app zodat je meteen weet waar je kunt parkeren. Heb je jouw plekje gevonden? Dan kun je de parkeermeter meteen via de app aanzetten; en ook de betaling loopt via de app.


6. Toggl

Deze app heb ik zeker in het begin veel gebruikt (toen ik dacht dat mijn opdrachtgevers echt op de minuut zouden gaan kijken). Met de Toggle app zet je een timer aan, en kun je de tijd die je ergens aan werkt makkelijk bijhouden. Je kunt een pauze inlassen, en de gemonitorde tijd vervolgens onder verschillende namen en projecten opslaan. Lekker overzichtelijk en fijne bewijslast.

Ik heb Toggl trouwens niet lang gebruikt. Minuutjes factureren is wat lastig. Ik schrijf mijn begintijd gewoon op een stukje papier.


7. Forest

Uit principe wilde ik deze app eigenlijk niet vermelden, omdat ik hoop dat je de telefoon zelf wel links kan laten liggen (ik gooi ‘m vaak in een hoek van de kamer en kom ‘m uren later weer tegen). Maar toch is ‘ie wel erg leuk. Heb je dus last van afkickverschijnselen wanneer je jouw telefoon een half uur aan de kant legt? Download dan Forest. Zodra je de app aanzet gaat er een boompje groeien. Zolang jij jouw telefoon niet gebruikt blijft het boompje groeien. Gebruik jij je telefoon? Dan gaat het boompje dood. Het doel is natuurlijk om een heel bos te planten.


Lekker een bos planten door je telefoon aan de kant te laten liggen. Wie wilt dat nu niet?

8. Hootsuite

Deze app heb ik (in desktop variant) in het begin even gebruikt: super handig! Hij staat dan ook niet voor niets in de top 6 online marketing tools die je nodig hebt om je onderneming te starten. Je kunt je berichten namelijk in één keer op al je media kanalen plaatsen, checken hoe er over jouw bedrijf gesproken wordt, klikgedrag analyseren, berichten inplannen en nog veel meer. Ontzettend handig voor je online marketing: zeker wanneer je net als zzp'er wilt starten!


9. Pocket

Geweldige app dit. Dé app om al die video’s, links en artikelen die je later nog eens terug wilt kijken op te slaan. Van YouTube filmpjes tot artikelen op Nu.nl. Zelf vind ik het ongelooflijk fijn om alles onder één knop te hebben, en geen talloze screenshots door hoef te scrollen of app berichtjes naar mezelf terug te hoeven lezen.


10. Trello

Met Trello kun je alle kanten op. De belangrijkste functie? Naar mijn mening het feit dat je takenlijsten aan je projecten kunt koppelen. Super handig wanneer je als zzp’er aan meerdere projecten werkt.


11. Moneybird

En last but not least: Moneybird. Ik ben sowieso groot fan van Moneybird (zeker nadat ik jaren Paypal gebruikt heb en niet eens wist dat er ook betere opties waren); en ook de app is een must-have voor mijn telefoon. Ik kan natuurlijk op de website van Moneybird inloggen, maar ik kan ook via de app zien welke facturen er openstaan, hoe de financiën ervoor staan en ga zo maar door. Helemaal top!Gebruik jij een super toffe, handige, unieke of geweldige app waar ik nog niet vanaf weet? Laat het dan even weten in een reactie!

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Of stuur even een mailtje naar lemoustache.nl@gmail.com

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn Social Icon
Myra Kokke

Wie ik ben? >

starten als zzp'er le moustache