4 Handige tips om je belastingen als zzp’er goed te regelen

Bijgewerkt: 30 aug 2019

Voor jezelf beginnen kan ontzettend veel voordelen met zich meebrengen; maar er zijn ook wat dingen waar je vooraf goed over na moet denken. De belastingen was persoonlijk één van mijn grootste struikelblokken. Maar na een paar jaar kan ik je precies vertellen hoe het zit met de belastingen, hoe je jezelf voor kunt bereiden en hoe je in kunt schatten hoeveel je ongeveer moet gaan betalen.Het systeem hier in Ierland werkt net wat anders dan in Nederland, maar in principe komt het allemaal op hetzelfde neer: je moet je belastingen zelf gaan betalen. Waar je werkgever er eerst voor zorgde dat er netjes een x percentage van je loon automatisch overgemaakt werd aan de belastingdienst, is dit nu je eigen verantwoordelijkheid. Echt wel iets waar je goed bij stil moet staan, anders kom je aan het einde van het jaar dik in de problemen en mag je ineens een klap geld neertellen: geld dat je misschien allang uitgegeven had.


Voor mij was één van de fijnste verrassingen van het starten als zzp’er namelijk het feit dat ik maandelijks veel meer inkomsten had dan bij mijn fulltime baan. Logisch, je staat natuurlijk niet direct af aan de Belastingdienst en denkt een mooie pot geld op je bankrekening te hebben. Toch moet je een deel van dit inkomen afstaan. Hoe je dit doet, hoeveel je afstaat en hoe je zorgt dat je problemen met de Belastingdienst voorkomt, lees je hier!


1. Je belastingen berekenen als zzp’er

Wanneer je jouw uurtarief gaat bepalen is het belangrijk om rekening te houden met het percentage belastingen dat je gaat moeten betalen. Maar hoe weet je hoeveel belastingen je moet betalen als zzp’er? Er zijn online een aantal handige tools waarmee je jouw belastingen als zzp’er kunt berekenen. Wel heb je hier een aantal gegevens voor nodig zoals je:


  • Brutowinst

  • Mogelijkheid tot zelfstandigenaftrek


Het kan ontzettend lastig zijn om hier als starter een inschatting van te maken: zorg ervoor dat je jouw brutowinst wat hoger inschat. Je kunt namelijk beter te veel belastingen betalen dan te weinig! Zodra je jouw gegevens ingevoerd hebt krijg je in een mooi overzicht direct deze optelsom te zien:


Je brutowinst - eventuele startersaftrek - eventuele MKB winstvrijstelling = je belastbaar inkomen.

Vervolgens gaan aftrekposten zoals de algemene heffingskorting en arbeidskorting nog van je belastbaar inkomen af, en blijft er uiteindelijk een bedrag over over wat jij jaarlijks waarschijnlijk aan de Belastingdienst zult moeten gaan betalen.


2. Vrijstellingen en aftrekposten

Kijk vervolgens even of jij als startende ondernemer recht hebt op aftrekposten. Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigenaftrek, waarbij je als zzp’er een vast bedrag (van €7.280) mag aftrekken. Of de startersaftrek; een aanvullende verhoging van de zelfstandigenaftrek. Kijk ook naar andere aftrekposten zoals je zorgtoeslag (ook hier kun jij als zzp’er in principe gewoon voor in aanmerking komen, afhankelijk van je totale inkomen) en de investeringsaftrek. Dat is nu eenmaal het fijne aan Nederland: er zijn ontzettend veel aftrekposten die je leven als zzp’er een stuk makkelijker maken.

Hadden ze die in Ierland ook maar...


3. Maandelijks geld opzij zetten

Nu je ongeveer weet wat jouw jaarlijkse belastingen zullen zijn, is het tijd om een sommetje te maken zodat je weet wat je maandelijks opzij moet zetten om je belastingen te betalen.


Stel, je belastingen zijn €12.000 per jaar. Dan krijg je de som: 12.000 : 12 = €1.000 per maand opzij zetten om aan het einde van het jaar (of kwartaal) je belastingen te kunnen betalen.

Probeer het bedrag dat uit je berekening komt echt iedere maand opzij te zetten. Trust me, het is heerlijk om die extra centen op je bankrekening te hebben en een leuke trip naar Parijs te maken (been there, done that) maar aan het einde van het jaar heb je echt wel spijt wanneer je het totaalbedrag ineens op moet hoesten.


4. Je kwartaalaangiftes goed bijhouden

Hier in Ierland werkt het systeem als volgt: je maakt zelf een schatting van je inkomen van het aanstaande jaar, en betaald maandelijks vooruit op je belastingen. Je hebt dus eigenlijk geen flauw idee van het inkomen dat het komende jaar gaat komen en dus ook geen flauw idee hoeveel je maandelijks zou moeten betalen - er zijn dus ook maar weinig zelfstandig ondernemers in Ierland die dit daadwerkelijk doen. Ook van kwartaalaangiftes is geen sprake, wat betekent dat je aan het begin van het nieuwe jaar pas aan het rekenen gaat wat jij die oktober moet gaan betalen.


In Nederland is het gelukkig anders en moet je ieder kwartaal aangifte doen. Zeker wanneer je net start als zzp’er is het ontzettend belangrijk dat je iemand mee laat kijken in je boekhouding, maar dit betekent niet dat je het niet zelf kunt doen. Ik ben zelf ontzettend groot fan van Moneybird. Het is even puzzelen, maar het geeft je uiteindelijk wel al het inzicht dat jij nodig hebt om precies te weten hoe jouw zaken er financieel voor staan.


5. Extra tip: dit zul je waarschijnlijk opzij moeten gaan zetten voor de belastingen

Het is natuurlijk ontzettend lastig om als starter je brutowinst in te schatten. Je begint nog maar net en hebt geen flauw idee wat het jaar zal gaan doen en of je bedrijf of product überhaupt levensvatbaar is. Je kunt gelukkig rekening houden met een ruwe schatting:


  • Wanneer het om het inkomen uit onderneming gaat (je omzet min de kosten) kun je 25% tot 30% van de omzet opzij zetten wanneer je dit inkomen op minder dan €50.000 per jaar schat.

  • Verwacht je tussen de €50.000 en €100.000 per jaar te gaan verdienen (go you!)? Dan is het verstandig om iets meer opzij te zetten gezien je waarschijnlijk in de hoogste belastingschijf belandt (51,75%).


Heb je na het lezen het gevoel dat je weet waar je aantoe bent wanneer het om de belastingen als zzp’er gaat? Of heb je nog meer informatie nodig of misschien zelf handige tips te delen? Laat ze achter in de reacties!


Weten waar je nog meer over na moet denken wanneer je wilt starten als zzp'er? Dan vind je hier 8 dingen waar je goed over na moet denken voordat je aan het ondernemerschap begint.

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Of stuur even een mailtje naar lemoustache.nl@gmail.com

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn Social Icon
Myra Kokke

Wie ik ben? >

starten als zzp'er le moustache