7 Twijfels en 7 redenen om ze uit de lucht te halen

Bijgewerkt: 21 aug 2019

Ik volgde mijn hart de liefde achterna en verhuisde naar Ierland. Ik vond een fulltime baan die me alle zekerheden gaf die ik nodig had; een mooi salaris, een zorgverzekering en een vast contract. Een kleine twee jaar later begon het wat te kriebelen. Hoeveel zekerheden ook had, deze baan maakte me alles behalve gelukkig. Een paar maanden later nam ik de sprong in het diepe. Ik nam ontslag, liet alle zekerheden achter me en nam het roer weer in eigen handen. Maar hoe overtuigd ik ook was van deze keuze; twijfels en onzekerheden komen altijd naar de voorgrond.


Dat ene stemmetje in ons hoofd dat ons maar al te graag aan het twijfelen brengt. Wat als je niet genoeg klanten krijgt, wat als de bankrekening leeg blijft, wat als je faalt en wat als je de rekeningen niet meer kunt betalen? Wat als, wat als…Leap, and the net will appear. Ik kan je niet overtuigen om de stap te nemen: starten als zzp'er of starten als zelfstandig ondernemer is een flinke stap. Wel kan ik mijn geleerde lessen met alle liefde met je delen. Misschien vindt dat stemmetje in je hoofd hierdoor de antwoorden die het zoekt.


1. Maar er zijn er al zoveel

Er is genoeg plek aan de top! Hoewel er vast anderen zijn die hetzelfde doen als jij, doet niemand het op jouw manier. Jouw unieke wijze van werken, jouw passie en jouw ambitie maken jou wie je bent; anders dan alle anderen. Hoeveel concurrenten er ook zijn, er is altijd een plekje voor je. Er zijn miljoenen mooie websites gemaakt, en toch blijven mensen zoeken naar iets nieuws. Er zijn nog meer prachtige boeken geschreven, en toch staat er altijd een nieuwkomer op nummer één.


Doe voldoende onderzoek en leer van je concurrenten. Ga uit van je eigen kracht; niemand doet het zoals jij het doet.

2. Maar wat als ik niet genoeg verdien?

Yep, dat was ook één van mijn grootste twijfels. Een twijfel die ik het eerste jaar regelmatig tegenkwam in mijn hoofd. Je loon staat niet in steen geschreven en kan hierdoor iedere maand meevallen of tegenvallen; maar ga er vanuit dat het meevalt. Zolang jij hard werkt, positief blijft en jezelf volledig stort in dat waar jij gelukkig van wordt, komt dat inkomen vanzelf. Wil je meer zekerheid? Begin dan op tijd met het opbouwen van een klantenbestand en neem pas ontslag wanneer je een spaarpotje hebt. Lees ook dit stukje voor wat meer specifieke tips wanneer het om starten als zzp'er en de centen gaat.


Blijf vooral in die positieve, gemotiveerde en hardwerkende vibe zitten. Dan volgen de betaalde opdrachten vanzelf.

3. Maar wat als het niet aanslaat?

Heb je een geweldig product, idee of concept dat je op de markt wilt brengen? Super tof! Maar wat als het niet aanslaat of andere mensen er net wat minder enthousiast over worden dan dat jij gehoopt had? Zo af en toe zou een glazen bol wel erg fijn zijn, toch? Hoewel er maar weinig mensen in de toekomst kunnen kijken, kun je wel een goede inschatting maken. Doe een gedegen marktonderzoek voordat je daadwerkelijke investeringen doet. Wat zijn de trends op de markt, hoe ziet je doelgroep eruit, wat doen de concurrenten en hoe zit het met de politieke en economische ontwikkelingen? Dit onderzoek leg je vast in een sterk ondernemingsplan; een plan dat jou alle zekerheid geeft die je nodig hebt (feiten, daar houden we van!) om te starten als zzp'er of zelfstandig ondernemer.


Doe een gedegen marktonderzoek en leg dit vast in je ondernemingsplan. Dit plan zal namelijk niet alleen voor jou, maar ook voor de KvK, investeerders en banken de nodige twijfels uit de lucht moeten halen.

4. Maar die investering dan?

Wanneer je wilt starten als freelancer heb je vaak weinig nodig. Een keukentafel, een stoel, een enigszins functionerende laptop en voldoende koffie: voilá, je bent klaar voor de start. Maar er zijn natuurlijk ook situaties waarin je wel een investering nodig hebt. Wanneer je een product op de markt wilt brengen, een webshop wilt starten of direct in een luxe thuiskantoor aan de slag wilt. Waar haal je die investering vandaan? Simpel. SPAREN! We vinden het niet altijd even leuk, laat staan even makkelijk, maar het is wel dé manier om met een gevoel van zekerheid aan de slag te kunnen gaan. Lukt het sparen niet, dan kun je altijd nog een kleine persoonlijke lening aangaan; bij de bank of bij een goede kennis.


Sparen, sparen, sparen! Rome is niet in één dag gebouwd (hallo cliché) en je kunt niet verwachten dat jouw toekomstige emporium in no-time opgestart is. Begin klein, zoek naar slimme oplossingen en schakel eventuele de hulp in van een financiële sponsor. Steek jezelf daarentegen niet in de schulden! Hoe minder jij anderen verschuldigd bent, hoe beter.

5. Maar wat als ik niet genoeg klanten heb?

Als je voldoende marktonderzoek hebt gedaan, weet je inmiddels precies hoe je concurrenten het aanpakken, wie je potentiële klanten zijn en waar deze zich bevinden. Maar ook met wat minder marktonderzoek kun je aan de bak komen; kijk gewoon goed om je heen. Begin met het opbouwen van een klantenbestand voordat je de sprong in het diepe maakt. Op deze manier kun je vast wat ervaring op doen, raak je bekend met de markt en weet je wat wel en wat niet werkt. Heb je de sprong dan eindelijk gemaakt? Ga dan niet achterover op de bank zitten met de nieuwste Netflix film; hopend dat die nieuwe klanten vanzelf wel komen. Zet jezelf iedere dag in om weer nieuwe contacten te leggen, klanten binnen te halen en je onderneming te ontwikkelen.


Hoe meer je werkt, hoe meer klanten je krijgt. Bouw een netwerk op en zet jezelf iedere dag weer vol commitment in om jouw onderneming groter en sterker te maken.

6. Maar wat als ik niet durf?

Een klein klantenbestand en een spaarpotje zouden je het zelfvertrouwen moeten geven om de sprong te maken. Tuur je nou eindelijk in het diepe en lijken je benen toch echt niet te willen springen? Stel dat stemmetje in je hoofd dan gewoon gerust met het feit dat je altijd nog terug kunt naar dat 9 tot 5 baantje. Mocht alles falen en je ondernemerschap een grote flop zijn, dan is er altijd wel weer een standaard baantje waar je op terug kunt vallen. Niet weten waar het schip strandt is beter dan de boot missen!


Stel jezelf gerust: er zijn genoeg callcenter- of horecabaantjes waar je op terug kunt vallen mocht het niet lukken.

7. Maar wat als ook dit gaat vervelen?

Hoe uitdagend en geweldig dat zelfstandige leven nu lijkt; ook dat kan gaan vervelen. Waarom schrijf ik voor mijn eigen platform? Omdat al die jobs voor verschillende opdrachtgevers leuk zijn, maar uiteindelijk net zo ‘standaard’ worden als de kantoorbaan die ik zo graag wilde ontsnappen. Dat is dan ook wel het grote voordeel van het zelfstandig ondernemen; je kunt werkelijk waar álle kanten op! Jij bepaalt hoe jouw onderneming en ondernemerschap eruit komt te zien. Heb je een webshop maar wil je ook graag je eigen meubels maken? DOEN!


Je hoeft je niet te beperken tot één talent, één passie of één vakgebied. Als jij zowel als tekstschrijver, interieurdesigner en makelaar aan de slag wilt dan mag dat gewoon. Niemand die je tegenhoudt!


Na het lezen nog steeds wat old fashioned convincing nodig? Laat dan gewoon even een reactie achter of stuur me een berichtje!

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Of stuur even een mailtje naar lemoustache.nl@gmail.com

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn Social Icon
Myra Kokke

Wie ik ben? >

starten als zzp'er le moustache