8 dingen waar je goed over na moet denken voordat je aan het ondernemerschap begint

Bijgewerkt: 20 aug 2019

Het ondernemerschap is hartstikke spannend en wanneer je het goed aanpakt kan het ook ontzettend lovend zijn. Maar wat maakt jou nu geschikt als ondernemer?


Toen ik net het idee had om als zzp’er aan de slag te gaan, zat ik met ontzettend veel twijfels. De grootste twijfel was misschien wel aan mijn eigen kunnen. Was ik wel uniek genoeg om een plekje in de markt te veroveren? Had ik de nodige skills wel om zelfstandig aan het werk te gaan en wat als het me allemaal ontzettend tegenviel?


Ik ben er uiteindelijk gewoon voor gegaan. Het motto ‘leap, and the net will appear’ staat al jaren paraat als antwoord op al mijn vragen. Maar daarnaast wist ik diep van binnen verdomd goed dat dit het ding was dat me te doen stond. Ik had de juiste opleidingen gevolgd, heb de nodige skills in petto en daarnaast ook nog een uniek talent dat alleen ik op deze manier in kan zetten. Daarnaast had ik al een aantal klanten, een klein extra inkomen en een baan waar ik altijd nog op terug zou kunnen vallen. Ik wist zowel theoretisch als gevoelsmatig dat mijn kans van slagen groot was.


Maar wat als je hier allemaal niet zo zeker over bent?

Moet je de sprong dan zomaar wagen?


Stel jezelf kritische vragen

De kans van slagen ligt helemaal bij jezelf en om een realistische inschatting te kunnen maken van het mogelijke succes van jouw ondernemerschap is het ontzettend belangrijk om af en toe even goed in de spiegel te kijken. Neem dus zeker even de tijd om goed over de volgende dingen na te denken en ben kritisch! Het gaat om jouw toekomst.


1. Is dit je passie?

Is dit hét ding dat je vrolijk maakt? Hetgene waardoor je vergeet te plassen, poepen en eten omdat je zo passievol bezig bent? Laat het je hart sneller kloppen en geeft de gedachte aan deze stap je al meteen energie? Alleen échte passie heeft een kans van slagen.


2. Kun je omgaan met onzekerheid?

Het leven van een zelfstandig ondernemer kent veel onzekerheid en veel onbeantwoorde vragen. Hier moet je natuurlijk mee om kunnen gaan. Kun jij nog rustig slapen wanneer je twijfelt aan je eigen kunnen, niet weet hoe lang je deze job nog kunt doen en niet weet of er aan het einde van de maand voldoende geld op de bankrekening staat?


Wat als het even een maand niet lekker gaat? Kun je de rekeningen nog wel betalen?

3. Waar zit jouw gat in de markt?

De juiste passie en motivatie om voor jezelf te gaan werken zijn ontzettend belangrijk; maar een snufje talent kan ook zeker geen kwaad. Heb jij iets unieks, speciaals of geweldigs dat jou onderscheidt van alle anderen in de markt? Maak je bijvoorbeeld unieke designs, verkoop je specifieke kleding of hanteer je speciale methoden en technieken? Waar zit jouw gat in de markt en hoe vergroot deze jouw kans van slagen?


4. Wat maakt jou uniek?

Naast je dienst of product speelt ook je persoonlijkheid natuurlijk een grote rol. Heb jij als mens dat wat er nodig is om deze stap te nemen? Zo niet, kun je jezelf de benodigde skills aanleren? Wat zorgt ervoor dat juist jij de benodigde motivatie hebt om dit product of deze dienst op de markt te brengen? Is het je passie voor dieren, je liefde voor de wereld of misschien wel je ambitie tot een schoner milieu?


5. Kun je hier geld mee verdienen?

Zeker geen onbelangrijke vraag: kun je hier geld mee verdienen? Het uitoefenen van je passie of hobby is natuurlijk geweldig; maar er moeten wel rekeningen betaald worden. Kun je hier op de korte of lange termijn geld mee verdienen? Zo niet, hoe kun je ervoor zorgen dat je toch inkomsten genereert?


Een doel zonder een plan is niet meer dan een wens.

6. Welke klanten wil je aanspreken?

Wie is je toekomstige klantenkring? Hebben zij behoefte aan jouw dienst of product? Zo ja, hoe kun je ze het beste bereiken? Zo nee, hoe zorg je ervoor dat jij deze behoefte kunt creëren? Zonder klanten wordt het voortbestaan van jouw onderneming natuurlijk wel erg moeilijk.


7. Wat als je even een minder goede maand hebt?

Je neemt ontslag bij je (fulltime) baan en gaat ervoor. De eerste paar maanden gaan super, maar dan komt er ineens een minder lekkere maand aan. Hoe zorg je ervoor dat je jouw rekeningen toch kunt blijven betalen? Financiële problemen zijn natuurlijk not-done, dus ga op zoek naar manieren om deze te voorkomen.


8. Is je idee haalbaar?

Of je nu een uniek idee voor een geweldig product design hebt, of hebt besloten om de designers markt te veroveren - stel jezelf altijd de vraag of je idee haalbaar is. Leg het eventueel voor aan anderen in je omgeving om op deze manier tot een realistisch antwoord te komen. Ook wanneer je idee op dit moment niet haalbaar lijkt te zijn kan er gewerkt worden aan oplossingen om de haalbaarheid te vergroten.

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Of stuur even een mailtje naar lemoustache.nl@gmail.com

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn Social Icon
Myra Kokke

Wie ik ben? >

starten als zzp'er le moustache