En toen mocht er ineens €10.000 belasting betaald worden

Oeps! Voor mij dus echt wel één van die dingetjes waarvan ik zou willen dat het me verteld was voordat ik als zzp’er begon. Want niet alleen was mijn accountant (veel) te laat met het invoeren van mijn gegevens, ook had ik geen spaarpotje aan de kant gezet.


Die extra inkomsten waren juist super fijn om samen leuke reisjes te maken. Zo verraste ik Borko eerst met een tripje naar Kopenhagen, vervolgens naar Lissabon, en later verraste hij mij weer met een tripje naar Parijs. Voeg daar nog wat vluchten van- en naar Nederland naartoe en een vakantie in Kroatië en eentje in Gozo: en je hebt die tienduizend al wel te pakken.Sparen, sparen, sparen

Ook wel grappig: we hebben net vorige maand bij terugkomst van onze vakantie in Gozo besloten actief te gaan (be)sparen (ik had er zelfs 11 super handige tips om geld te besparen aan gewijd). Geen reisjes meer, geen onnodige extraatjes en gewoon lekker zuinig aan doen zodat we volgend jaar een hypotheek aan kunnen gaan vragen.


Nu zijn wij beiden gelukkig super positief ingesteld hoor. En onder het motto ‘van een kale kip kun je niet plukken’ kunnen wij die belastingcentjes ook zonder stress bij elkaar sparen (lees: een aantal water-en-brood maanden). Maar toch is het best een financiële klapper op een moment dat je ‘m liever niet zou hebben: aan het sparen voor een huis, nieuw bedrijf in de opzet én dan ook nog een kleine Vranjkovic in de buik. Ik had me wel een beter moment voor kunnen stellen.


Laat dit dus de tip van deze week zijn:

Zet maandelijks een mooi bedrag opzij voor de belasting!

Hoe hoog dit bedrag is kun je helemaal zelf bepalen. Je kunt dit bijvoorbeeld baseren op het totaal aan belasting dat je een voorgaand jaar hebt betaald. Betaalde je bijvoorbeeld gemiddeld per kwartaal zo’n € 800 aan belasting? Dan is het rekensommetje makkelijk: € 800 : 4 = € 200 per maand opzij voor die belasting.


Hoeveel belasting betaal je als startende zzp'er?

Maar wanneer je net start is dat natuurlijk wat lastiger. Nu moet ik zeggen dat die € 10.000 euro die ik op mag gaan hoesten ook niet alleen van dit jaar is (wanneer ik zeg dat mijn accountant laat was, dan bedoel ik ook echt laat), en dat de belasting hier in Ierland net wat anders werkt (en de schijven anders verdeeld zijn). Het zou dus een erg hoog bedrag zijn om vanuit te gaan. Begin liever met het opzij zetten van bijvoorbeeld € 200 per maand. Heb je het niet? Dan zet je gewoon wat minder opzij. Aan het einde van je eerste kwartaal weet je namelijk meteen wat je onder die omstandigheden aan belasting moet betalen.


Gebaseerd op je eerste kwartaal maak je een inschatting van de belasting voor de volgende kwartalen.

Gelukkig hebben wij na een aantal jaar ploeteren de ruimte (en vooral de positieve mindset) om te zeggen: dat komt wel goed, die belasting. Die studieschuld of de afbetaling van die autolening; daar denken we niet over na. Maar wanneer je net begint is het zo ontzettend belangrijk om dit soort zaakjes op orde te hebben. Zorg voor dat spaarpotje en laat jezelf niet verrassen!


Tip: Wil je jouw mogelijke belasting vast berekenen en heb je jouw brutowinst al op papier? Dan heeft Zakelijkgroeien hier een super handige rekentool voor!

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Of stuur even een mailtje naar lemoustache.nl@gmail.com

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn Social Icon
Myra Kokke

Wie ik ben? >

starten als zzp'er le moustache