Dankbaar zijn: zo doe je dat

Ik word me steeds bewuster van het feit dat ik alles in mijn leven in eigen hand heb. Wanneer ik mijn focus continu op negatieve dingen houdt, merk ik dat ik steeds meer negativiteit aantrek. Ben ik bijvoorbeeld chagrijnig in het verkeer, dan beland ik voordat ik het weet in de file, raak ik sneller in de stress en lijkt alles ineens fout te gaan. Ben ik daarentegen positief en dankbaar, dan lijkt alles die dag van een leien dakje te lopen.


Ik heb ondertussen geleerd dat het juist het stukje dankbaarheid is dat ervoor zorgt dat je meer dingen aantrekt om dankbaar voor te zijn. Je zult na een dagje dankbaarheid niet direct de lotto winnen, maar op de lange termijn zul je zien dat die dankbare instelling veel moois op je pad brengt.Persoonlijk vond ik het ontzettend lastig om iedere dag dankbaar te zijn: ook voor de kleine dingen. Maar met behulp van het boek ‘the Magic’ (geschreven door Rhonda Byrne) zorgden kleine oefeningen ervoor dat ik een stuk dankbaarder en positiever in het leven stond. Het resultaat? Na een paar weken ‘oefenen’ kwamen er ineens steeds meer mogelijkheden op mijn pad, kreeg ik een aantal toffe nieuwe opdrachtgevers, vulde mijn bankrekening zich flink en leek alles in mijn leven een stuk positiever.


Iets simpels als dankbaar zijn voor de dingen om je heen kan een ongelooflijk verschil maken: en het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Hoewel ik het boek the Magic echt aan kan raden, geef ik je ook vast een aantal tips waarmee je nu meteen kunt beginnen met het oefenen van dankbaarheid.


1. Begin iedere dag dankbaar

Blijf iedere ochtend dat je wakker wordt even wat langer in bed liggen - een paar minuutjes is genoeg! Neem die tijd om vijf dingen te benoemen waar je dankbaar voor bent. Het feit dat je wakker wordt en leeft bijvoorbeeld, de zon die buiten schijnt of het feit dat je een dak boven je hoofd hebt. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn. Ben je bijvoorbeeld dankbaar voor de zon buiten, denk dan in jezelf: ‘ik ben zo dankbaar voor het feit dat de zon buiten schijnt, omdat het mij en alle mensen om me heen zo ontzettend vrolijk maakt. Dankjewel.’ Maak dit onderdeel van je routine: want ook een routine is ongelooflijk belangrijk.


Je zult zien dat je jouw dag met een heerlijk gevoel begint!


Herleef ‘s avonds in bed alle momenten waar jij je die dag gelukkig door voelde.

2. Sluit iedere dag dankbaar af

Hoewel ik veel oefeningen vergeet te doen gedurende de dag, probeer ik deze echt iedere avond te doen. Neem ‘s avonds wanneer je naar bed gaat een paar minuutjes de tijd om de dag door te nemen: en dan specifiek alle dingen waar je dankbaar voor bent. Herleef alle momenten waarop jij je gelukkig voelde, en bedank hiervoor. Kies vervolgens één moment of situatie uit waar je het meest dankbaar voor ben, en denk in jezelf ‘ik ben zo dankbaar voor het feit dat mijn partner vandaag zo lief voor me was, het zorgt ervoor dat ik me veilig en geaccepteerd voel en dat maakt me ongelooflijk gelukkig. Dankjewel’.3. Ben bewust dankbaar

Probeer je gedurende de dag wat bewuster te zijn van alle dingen om je heen waar je dankbaar voor zou mogen zijn. Het feit dat je eten op tafel hebt staan bijvoorbeeld, of het feit dat je over schone straten kunt lopen. Ben bij dit soort specifieke dingen dankbaar voor de personen en processen die ervoor gezorgd hebben dat jij nu deze mogelijkheid hebt. Bedank in gedachten bijvoorbeeld degenen die de straat die ochtend geveegd hebben, of de bakkers die je brood hebben gebakken en de boeren die het graan verzorgd hebben.


4. Ben dankbaar voor rekeningen

Een belangrijk onderdeel van dankbaarheid is het dankbaar zijn voor zaken waar je normaliter wat minder positief tegenover staat; het betalen van rekeningen bijvoorbeeld. Probeer je gedachten positief te houden om het betalen van de rekening een fijn en dankbaar moment te maken. Denk bijvoorbeeld niet ‘weer zo’n hoge rekening’, maar liever ‘wat fijn dat ik deze rekening mag betalen en hierdoor stroom en elektriciteit in mijn leven heb’. Dit stukje dankbaarheid zorgt voor een positieve attitude richting geld - zowel het uitgeven als het ontvangen hiervan.


Zeg eens wat vaker oprecht ‘dankjewel’.

5. Zeg eens écht ‘dankjewel’

Hoe vaak bedanken we gedurende de dag wel iemand; en hoe vaak menen we het ook echt? Ben jij de kassière in de supermarkt echt dankbaar voor je wisselgeld, of zeg je het maar omdat het de sociale norm is? Probeer je wat vaker bewust te zijn van de momenten waarop je iemand bedankt, en probeer het eens wat vaker écht te menen. Een oprechte ‘dankjewel’ zorgt er niet alleen voor dat die andere persoon zich gezien en gewaardeerd voelt, maar geeft ook jou een positief gevoel.Hoe vaker je dankbaar bent en hoe vaker je dit soort oefeningen doet; hoe natuurlijker het wordt. Oefen je het vaak genoeg, dan wordt dankbaarheid een standaard onderdeel van je leven, ervaar je meer geluk en positiviteit en kun je alles aan.