Starten als zzp'er: de kleineondernemersregeling (KOR)

Wanneer je overweegt te starten als zzp'er wil je natuurlijk wel weten hoe je financiële situatie er mogelijk uit komt te zien: en dus ook hoe je een financieel gezond plaatje voor jezelf kunt schetsen. Gelukkig staat de Nederlandse overheid (stelletje bofkonten) voor je klaar om je waar mogelijk te helpen: met bijvoorbeeld de kleineondernemersregeling.De kleineondernemersregeling (vaker gewoon ‘de KOR’ genoemd) is er speciaal voor (startende) ondernemers of zzp’ers die straks een bedrag van minder dan €1.883 per jaar kwijt zullen gaan zijn aan btw-kosten. Ben jij één van die bofkonten, dan hoef jij met de KOR minder of zelfs helemaal geen btw af te dragen. Yes!


Hoe kom ik in aanmerking voor de KOR?

Ideaal die KOR dus: met een beetje geluk hoef je helemaal geen btw te betalen en kun je die centen lekker in je zak houden. Maar niet iedere startende ondernemer komt in aanmerking voor de KOR; je moet namelijk aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen.


  • Voorwaarde 1: je hoeft (ná aftrek van de voorbelasting) minder dan €1.883 per jaar aan de Belastingdienst te betalen.

  • Voorwaarde 2: jouw bedrijf is een eenmanszaak of een officieel samenwerkingsverband van ‘natuurlijke personen’ (een maatschap of VOF bijvoorbeeld).

  • Voorwaarde 3: je onderneming is in Nederland gevestigd (ik kan dus naar de KOR fluiten).

  • Voorwaarde 4: je moet aan de administratieve verplichtingen voor de btw voldoen (of een ontheffing aangevraagd hebben).


Voldoe je aan deze voorwaarden? Dan kun je gebruik maken van die ouwe trouwe KOR.


Wijziging kleineondernemersregeling in 2020

Voldoe je op dit moment niet aan de voorwaarden? Niet gevreesd: in 2020 gaat er namelijk wat veranderen. Waar je op dit moment alleen in aanmerking komt als je jaarlijks minder dan €1.883 aan btw hoeft te betalen (wat lastig te berekenen kan zijn), wordt er vanaf 2020 naar je omzet gekeken.


Is jouw omzet in 2020 minder dan €20.000 per jaar? Dan mag je gebruik maken van de KOR!

Hoe werkt de kleineondernemersregeling?

Denk jij, als kleine ondernemer zijnde, dat je misschien wel eens recht zou kunnen hebben op de KOR, dan wil je natuurlijk ook wel weten voor hoeveel je dan in aanmerking gaat komen. Gelukkig heeft de Belastingdienst een handige tabel opgesteld waarmee je makkelijk en snel kunt zien hoeveel belastingvermindering jij mag gaan verwachten.


Meer weten over de belastingen en je administratie? Dan vind je hier een aantal super handige tips en meer informatie.