Dit moet je regelen voor je inschrijving bij de KvK

Bijgewerkt: 10 jul 2019

Je inschrijving bij de Kamer van Koophandel is echt wel een feest momentje te noemen. Eindelijk gaat jouw onderneming dan ‘officieel’ van start en mogen de eerste facturen verzonden worden. Yihaa! Champagne erbij en proosten maar!


Maar voordat het zover is moet je natuurlijk eerst door die inschrijving heen komen; en daar is wel de nodige voorbereiding voor nodig. Want hoewel dagelijks tientallen nieuwe ondernemers de KvK bezoeken om zich in te schrijven, betekent dit nog niet dat je aan je handje meegenomen wordt. Integendeel; de medewerkers van de KvK zitten niet direct te wachten op jouw inschrijving en zullen je zeker niet over de streep trekken om voor jezelf te beginnen. Niet de locatie om al je twijfels te bespreken dus. Zonder voldoende klanten, marketingmaterialen of andere overtuigende middelen kan het ondernemerschap je zelfs afgeraden worden!


Een geweldig mooie, maar ook lastige stap dus. Toch wel fijn om de juiste voorbereidingn te treffen voordat je deze stap besluit te maken.


Wat is het Handelsregister?

Ten eerste wel fijn om te weten waar je jezelf eigenlijk voor inschrijft. Het Handelsregister is de basisregistratie van de KvK waar alle bedrijven en rechtspersonen ingeschreven staan. Je kunt hier alle ondernemers in Nederland in terug vinden. Schrijf je jezelf in bij de KvK, dan kunnen basisgegevens zoals je bedrijfsnaam, je KvK-nummer, je vestigingsnummer en ook je adres teruggevonden worden. Dit betekent dat ook organisaties jouw gegevens op kunnen zoeken om je vervolgens te benaderen voor marketingacties.


Tip: Vind je het dus geen fijn idee dat Jan en alleman jouw adres zomaar terug kunnen vinden? Zorg dan dat je jouw huisadres niet als adres voor je onderneming gebruikt, maar maak bijvoorbeeld een postbus aan.

Wanneer moet je jezelf bij de KvK inschrijven?

Je schrijft jezelf pas in bij de KvK wanneer je echt als ondernemer aan de slag gaat. Wat dat betekent? Volgens de KvK ben je een ondernemer wanneer je zelfstandig goederen of diensten levert met de bedoeling winst te maken. Het gaat in dit geval natuurlijk om winst ontstaan uit transacties die terug te zien zijn op je bankrekening. Twijfel je of jij als ondernemer wordt gezien? Dan kun je hier zien hoe de KvK erover denkt!


Tip: Verkoop je handgemaakte sieraden maar betalen al je klanten contant? Dan zou je jezelf officieel in moeten schrijven bij de KvK; en hierdoor dus ook belasting af moeten staan. Deze contante transacties zijn daarentegen niet of moeilijk te traceren.

Op welk moment schrijf je jezelf in bij de KvK?

Er zijn zo’n drie momenten waarop je jezelf in kunt schrijven bij de KvK. Zo kun je jezelf één week voordat je start met je bedrijf inschrijven, of uiterlijk één week nadat je gestart bent of eerder. Wil je dus over een paar weken of zelfs maanden met je bedrijf starten, maar de inschrijving vast geregeld hebben? Dan is dat geen probleem. Je inschrijving bij de KvK hoeft namelijk niet de officiële start van je bedrijf te zijn.


Tip: Zorg wel dat je aan kunt tonen dat je bedrijf op een ander moment gestart is. Je startersaftrek is bijvoorbeeld maar 3 jaar geldig en alleen wanneer je het urencriterium van 1225 uur per kalenderjaar hebt gehaald. Mocht jouw datum van inschrijving niet de officiële startdatum zijn, geef dit dan duidelijk aan!


De juiste voorbereidingen treffen

Je inschrijving bij de KvK leidt tot een gesprek dat in geen enkele mate te vergelijken is dan dat kopje koffie bij oma waarin je haar vertelde over je ideeën. De medewerkers van de KvK behandelen tientallen inschrijvingen per dag; en raden er ook best een aantal af. Ze zitten er dus niet om jouw handje vast te houden, je te motiveren of je twijfels voor je uit de lucht te halen. Jij gaat dit gesprek in als de ondernemer die je bent en verkoopt jouw idee of onderneming zoals je deze binnenkort ook aan je klanten zult verkopen. Een goede voorbereiding is dus ontzettend belangrijk.


1. Bedenk een bedrijfsnaam

Zo heb je om te beginnen een sterke bedrijfsnaam nodig om je bedrijf in te kunnen schrijven. Niet alleen moet je bedrijfsnaam origineel en herkenbaar zijn, maar het moet ook aan een aantal eisen voldoen. Zo mag het geen verkeerde indruk wekken, mag je de merknamen van anderen niet gebruiken, moet verwarring vermeden worden en zijn speciale tekens niet toegestaan. @Janneke’s is dus een no-go.

Tip: Heb je een bedrijfsnaam gekozen? Check dan meteen even of deze al voorkomt in het Handelsregister.

2. Kies een rechtsvorm

Als beginnende ondernemer moet je natuurlijk een passende rechtsvorm kiezen zoals eenmanszaak, B.V. of V.O.F bijvoorbeeld. Welke rechtsvorm je kiest hangt natuurlijk af van je situatie. Werk je bijvoorbeeld alleen, of met meerdere mensen? Hoe wil je de aansprakelijkheid regelen en wat geeft je fiscaal gezien de meeste voordelen? Maak deze keuze voordat je een afspraak inplant.

3. Vergunningen en financiering

Heb je speciale vergunningen nodig om jouw onderneming te kunnen runnen? Dan moet je ook hier al van op de hoogte zijn voordat je het gesprek in gaat. Heb je financiering nodig om van start te kunnen gaan? Dan moet ook dit voor je afspraak geregeld zijn.

4. Zet je administratie op

Zorg dat je administratie van de eerste periode op orde is. Zorg dat je een template voor je facturen klaar hebt staan en dat al je financiën overzichtelijk en op orde zijn. Schakel eventueel de hulp van een boekhouder in om deze eerste opzet te maken. Zorg dat ook gegevens als je verwachte jaarlijkse omzet, inkoop en brutowinst netjes uitgewerkt zijn. Ook deze zullen nodig zijn bij je inschrijving!

Tip: Is je administratie opgezet? Dan zijn er genoeg handige boekhoud apps waarmee je jouw administratie voor een paar tientjes per maand zelf bij kunt houden.


5. Neem de benodigde papieren mee

Naast een geldig legitimatiebewijs zijn ook papieren als de huur- of koopovereenkomst van je bedrijfspand nodig om je inschrijving af te ronden.

6. Werk aan je ondernemingsplan

Hoewel een ondernemingsplan niet verplicht is voor de KvK, kan het wel net die extra overtuigende factor zijn die jouw inschrijving regelt. Daarnaast zorgt het schrijven van een ondernemingsplan ervoor dat jij precies weet hoe de toekomst van jouw onderneming er uit kan komen te zien.
Je afspraak bij de KvK

Heb je alle nodige voorbereidingen getroffen? Dan is het tijd om online je afspraak met de KvK in te plannen. Zorg dat je jouw persoonsgegevens, de contactgegevens van je bedrijf, je bedrijfsomschrijving (activiteiten en branche) en verwachte jaarlijkse omzet, inkoop en brutowinst bij de hand hebt. Deze gegevens heb je namelijk nodig om jouw online inschrijving af te ronden. Tijdens jouw bezoek wordt je inschrijving definitief gemaakt, en mag de champagne opengetrokken worden!


Tip: Vergeet je legitimatiebewijs niet! Zonder legitimatiebewijs kan je inschrijving niet afgerond worden.

Wat kost inschrijving bij de KvK?

Je inschrijving is niet gratis: er zitten eenmalige kosten van €50,- aan verbonden. Je moet dit ter plekke met pinpas (of credit card) betalen. Een contante betaling is hier niet mogelijk.


Wat gebeurt er na je inschrijving bij de KvK?

Zodra je inschrijving is afgerond ontvang je een SBI-code; een code die jouw activiteiten weergeeft. Daarnaast ontvang je ook direct een KvK-nummer en btw-nummer. Je hoeft je onderneming dus niet apart aan te melden bij de Belastingdienst. Wel bepaalt de Belastingdienst of jij als ondernemer omzet- of inkomstenbelasting zult gaan betalen. Wil je ze een stapje voor zijn en zelf al kijken wat je te wachten staat? Dan kun je online de ondernemerscheck van de Belastingdienst doen.


Tip: Zet je KvK-nummer en btw-nummer meteen op je website en in de handtekening van je professionele e-mail. Deze gegevens zijn namelijk ontzettend belangrijk voor de facturering.

Heb jij jezelf al ingeschreven bij de KvK? Hoe heb jij je voorbereidt en hoe vond je het gesprek gaan? Was je zenuwachtig of juist vol zelfvertrouwen? Deel jouw verhaal met andere ondernemers in de reacties!