Starten als ZZP'er: een kijkje in het leven van...

Bijgewerkt: 13 aug 2019

Wat inspireert er nu meer dan geweldige voorbeelden van mannen en vrouwen, die de sprong in het diepe gemaakt hebben en nu succesvol voor zichzelf werken? Met al die probleemloze succesverhalen en té perfecte social media profielen, is het af en toe wel eens fijn om een kijkje achter de schermen van het échte leven te kunnen nemen.


In iedere aflevering van ‘Starten als zzp’er: een kijkje in het leven van’ zeg ik het intimiderende social media front met veel plezier gedag, en vraag ik een aantal geweldige, ambitieuze ondernemers hoe het er nu echt aan toe gaat. Ondernemers met gigantische inkomens, maar ook starters met slechts een paar honderd euro op de spaarrekening. Laat je de komende maanden inspireren en motiveren door deze fijne, échte verhalen en ervaringen van échte zzp’ers en ondernemers.Vandaag nemen we een kijkje achter de schermen van Ankie Gijsel van Graphic Avenue. Zij werkt inmiddels al anderhalf jaar fulltime als zelfstandig vormgever en grafisch ontwerper, geeft trainingen en voorziet ondernemers van design advies op ontwerphetzelf.com. Ze zei haar baan bij als design manager bij een grote verpakkingsdrukkerij gedag, en besloot haar dromen na te jagen.“Ik zat op een dood punt. Zowel wat mijn carrière als mijn leven betrof.”

Starten als zzp’er: het is nu of nooit

De stap tot zzp’er of zelfstandig ondernemer maak je niet zomaar. Hoe hoog zzp’er worden ook op je verlanglijstje staat, er moeten een aantal dingen gebeuren voordat je de stap daadwerkelijk durft te nemen. Voor Ankie was dit niet anders. “Ik was niet langer gelukkig”, vertelt ze. “Ik zat op een dood punt. Zowel wat mijn carrière als mijn leven betrof. Het was een nu of nooit gevoel. Als ik het nú niet probeer om fulltime te gaan ondernemen, dan komt het er nooit van.”


Het is best eng, maar de angsten zijn vaak onterecht

“Dat nu of nooit gevoel zorgde ervoor dat ik de stap heb gewaagd. Het was best eng hoor, om alle zekerheid op te geven. Mijn grootste angst was dat ik na een half jaar zou moeten toegeven dat ik gefaald had en weer moet gaan solliciteren. Gelukkig was die angst niet terecht! Toen ik het besluit om te starten als zzp’er eenmaal genomen had, verraste de gigantische online community van zzp’ers me enorm. Er zijn zoveel gelijkgestemden: en zeker online. Dat geeft een goed gevoel. Je staat er niet alleen voor.”


“Eerst gewoon lekker drie kwartier met de hond wandelen: even wakker worden.”

‘s Middags gewoon lekker vrij nemen: vrijheid!

“Het leven als zzp’er is totaal anders. Op een gemiddelde werkdag sta ik op, ontbijt ik en ga ik eerst lekker drie kwartier met onze hond Pipsy wandelen: even wakker worden! Vervolgens gaat de laptop aan en loop ik eerst door mijn mail heen en beantwoord ik alle openstaande vragen. De rest van de ochtend besteed ik aan het afwerken van opdrachten voor klanten. Na de ochtend ben ik dan in principe ook klaar met dat deel van mijn werk. De middag besteed ik aan het branden en marketen van mijn bedrijf en de bijbehorende sales. Soms neem ik ‘s middags gewoon lekker vrij en werk ik ‘s avonds gewoon nog even door. Vrijheid!"

Geen grote tegenslagen en alles financieel netjes op orde

“Ik heb geen mega tegenslagen gehad, alleen maar kleintjes. Ik kan mijn zaken financieel dan ook goed op orde houden met behulp van goede boekhoudsoftware zoals bijvoorbeeld Moneybird. Daarnaast volg ik regelmatig webinars en heb ik een spaarpotje voor de maanden waarin ik mogelijk even niet genoeg zou verdienen. Maar als ik het helemaal opnieuw mocht doen zou ik toch eerder de hulp van een goede business coach inschakelen. Zo heb ik in 2018 een jaar lang business coaching gevolgd waarin ik de basis voor een eigen bedrijf leerde leggen. Een coach haalt je uit je comfortzone en helpt je groeien op de vlakken waar je het nodig hebt. Dat stukje extra expertise en inzicht in de mogelijke toekomst kan veel voor je doen.”


“Als het niet lukt, kun je altijd nog gaan solliciteren.”

Mijn doel? Verdrievoudiging van mijn omzet van vorig jaar

“Mijn doel voor dit jaar is een verdrievoudiging van mijn omzet van vorig jaar - eind juni heb ik mijn omzet al verdubbeld, dus ik zit op de goede weg! Mijn lange termijn droomdoel is dan ook het verkrijgen van financiële vrijheid. Een financiële vrijheid die het mogelijk maakt om een huis op een warm eiland te kopen om de wintermaanden vanaf een lekkere zonlocatie te kunnen werken. Heerlijk toch?!”


Wil je starten als zzp’er? Gewoon doen!

“Als er iets is wat ik als inspiratie mee wil geven is het wel dat wanneer dit is wat je wilt, je het gewoon moet doen! Niet te lang nadenken en gewoon beginnen. Als het niet lukt, kun je altijd nog gaan solliciteren. Er is ontzettend veel werk in Nederland; desnoods ga je een tijdje achter de kassa van de supermarkt werken. Als ondernemen jouw droombaan is, gewoon doen. Je leeft maar één keer.”