Starten als ZZP'er: een kijkje in het leven van...

Wat inspireert er nu meer dan geweldige voorbeelden van mannen en vrouwen, die de sprong in het diepe gemaakt hebben en nu succesvol voor zichzelf werken? Met al die probleemloze succesverhalen en té perfecte social media profielen, is het af en toe wel eens fijn om een kijkje achter de schermen van het échte leven te kunnen nemen.


In iedere aflevering van ‘Starten als zzp’er: een kijkje in het leven van’ zeg ik het intimiderende social media front met veel plezier gedag, en vraag ik een aantal geweldige, ambitieuze ondernemers hoe het er nu echt aan toe gaat. Ondernemers met gigantische inkomens, maar ook starters met slechts een paar honderd euro op de spaarrekening. Laat je de komende maanden inspireren en motiveren door deze fijne, échte verhalen en ervaringen van échte zzp’ers en ondernemers.Vandaag nemen we een kijkje achter de schermen bij Sylvia Klink. Zij werkt inmiddels al sinds 2015 als zelfstandig ondernemer. Zo werkt zij als Virtual Assistant bij haar eigen bedrijf SylviaklinkVA én is ze de eigenaresse van een toffe webshop. Hoewel ze nog steeds als HR adviseur in loondienst werkt hoopt ze uiteindelijk volledig voor zichzelf te kunnen gaan werken!


Mijn eigen ding kunnen doen en mijn eigen expertise op mijn manier in kunnen zetten. Dat is waar ik voor ga.

Van fulltime dienstverband naar twee eigen bedrijven

“Ik startte in 2015 mijn eigen webshop en ben in de zomer van 2018 ook als zelfstandig VA aan de slag gegaan. Ik run dus twee bedrijven; en die combi is niet altijd makkelijk. SylviaklinkVA ben ik gestart om mijn droom waar te kunnen maken: altijd en overal (online) kunnen werken. In de eerste dienst van mijn bedrijf werk ik voor én met ondernemers die snel groeien en (meer) personeel nodig hebben. Ik ondersteun deze ondernemers op het gebied van HR. De tweede dienst van mijn bedrijf legt de focus op de online zichtbaarheid van ondernemers. Ik help ze met het opzetten van een social media strategie en het management van de kanalen.”


Toe aan meer zelfstandigheid en vrijheid

“Ik was niet gelukkig in mijn fulltime dienstverband. Hoewel ik mijn werk ontzettend leuk vind en hier veel energie uit kan halen, merk ik dat ik toe ben aan meer zelfstandigheid en vrijheid. Mijn eigen ding kunnen doen, mijn eigen expertise in kunnen zetten om ondernemers op weg te helpen. Dat is waar ik voor ga. Ik ben er nog niet aan toe om mijn baan op te zetten; het aantal opdrachten is simpelweg nog niet voldoende. Maar mijn bedrijf is groeiende en het voelt goed!”


Binnen een paar jaar op Kreta wonen en werken

“Onze droom is om binnen een paar jaar op Kreta te gaan wonen en werken, en dat motiveert natuurlijk enorm. Toch is het echt wel eng. De grote ‘wat als’ is ontzettend lastig. Het verschil tussen medewerker in loondienst en zelfstandig ondernemer is groot. De onzekerheid of mijn product wel aanslaat en of ik wel opdrachten kan krijgen is altijd wel aanwezig geweest. En toch was deze angst onterecht. Door goed na te denken waar ik voor sta, wie ik ben en waarom ik ondernemer ben geworden weet ik dat andere ondernemers om die reden met mij samen willen werken. Ondernemen doe je vanuit jezelf als persoon. Ben trots op waar je voor staat!”


Mijn angst was onterecht. Als ik het helemaal opnieuw mocht doen zou ik nóg eerder voor mezelf starten!


sylvia klink le moustache

Het ging me makkelijker af dan ik dacht

“Naast het feit dat de angst geheel onterecht was verbaasde het me hoe makkelijk het me af ging. Gek he?! Na al die angsten en onzekerheden loopt alles zó makkelijk dat je jezelf afvraagt waar je ooit bang voor geweest bent. Ik merkte ook al snel hoe belangrijk een netwerk om je heen is. Door te delen groei je samen, en dat doe je zeker met een sterk netwerk aan ondernemers. Wat me wel tegenviel was de hoeveelheid aan zaken die er geregeld moesten worden zoals de verzekeringen bijvoorbeeld. Maar als ik het helemaal opnieuw mocht doen, zou ik zelfs nog eerder voor mezelf starten!”Een boekhouder helpt je alles financieel op orde te blijven houden

“Het is natuurlijk wel belangrijk om alles financieel op orde te blijven houden. Overzicht is heel belangrijk. Ik heb een goed boekhoudpakket en een boekhouder waar ik regelmatig al mijn financiën mee doorloop. We kijken naar de financiële situatie van het moment, maar ook naar de verwachtingen van de komende periode. Daarnaast weet ik wat mijn omzet moet zijn om ervan te kunnen leven, en weet ik dus ook wanneer ik mijn baan op kan zeggen.”


Wees bereid om er helemaal voor te gaan en als het nodig is hard te werken.

Starten als zzp’er: doe het met de juiste mindset

“Ik zou willen dat ik eerder voor mezelf begonnen was, maar dat betekent niet dat het je geen moeite kost. Zorg voor een sterke mindset. Sta voor je dienst of product en ben overtuigd van de reason why. Waarom moeten mensen bij jou kopen? Wees bereid om er helemaal voor te gaan en als het nodig is hard te werken. Het is het waard!”