6x leuke, goedkope relatiegeschenken voor een laag budget

Het beoefenen van dankbaarheid is ongelooflijk belangrijk: zowel voor jezelf als voor de mensen om je heen. Of je nu al jaren als zelfstandig ondernemer werkt of pas net een netwerk op begint te bouwen: zorg ervoor dat jouw relaties weten dat ze belangrijk voor je zijn.


Zeker nu de feestdagen er alweer bijna aankomen is het tijd om na te gaan denken over het geven van leuke relatiegeschenken. Maar wanneer je pas net start als zzp’er heb je natuurlijk geen bakken budget tot je beschikking. Gelukkig zijn er genoeg leuke, goedkope relatiegeschenken voor een laag budget te vinden!
1. Een handgeschreven kaartje

Juist nu de wereld zo ongelooflijk hard aan het veranderen is kan een ‘ouderwets’ en gemeend handgeschreven kaartje ontzettend veel doen. Ik stuur zelf ieder jaar omstreeks de kerst een handgeschreven kerstkaartje uit Ierland naar mijn opdrachtgevers. Waarom? Omdat een persoonlijk contact één van mijn standpunten is, mijn budget niet ongelooflijk groot is en ik graag iets anders doe dan anderen. En laten we eerlijk zijn: welke gek stuurt er nu nog handgeschreven kaartjes? Juist. Ik dus; en dat zorgt er direct voor dat ik lekker opval tussen al die andere relatiegeschenken.


2. Een duurzame pen

De pen is misschien wat ‘ouderwets’ en ‘traditioneel’, maar biedt je op dit moment ook volop mogelijkheden voor een laag budget. Zo kun je een houten pen laten bedrukken of zelfs een volledig biologisch afbreekbare pen versturen. Niet alleen kun je hier je naam en logo op kwijt: je zorgt er ook voor dat jouw relatie een nuttig, praktisch en duurzaam cadeau in handen heeft.


3. De koffiemok

Nu ieder bedrijf allerlei toffe, technologische highlights richting hun relaties stuurt, vind ik de bedrukte koffiemok persoonlijk weer flink in waarde gestegen. Zeker wanneer je deze voorziet van een originele opdruk, naam, logo en eventueel zelfs een leuk grapje. Daarnaast is het bedrukken van een koffiemok helemaal niet zo duur, en is het een super praktisch en handig cadeau om te krijgen.


4. Een bedrukte appel

Ja, geloof het of niet, maar ik ben zelfs een groene appel met bedrukking tegengekomen! Je hebt dit super leuke (en echt unieke) relatiegeschenk voor minder dan een euro in huis, en laat er zeker een indruk mee achter. Kies hier natuurlijk alleen voor wanneer je er ook een sterk concept achter kunt verzinnen. Zo moet het wel bij jouw diensten of producten passen, en moet je een duidelijke verwijzing naar de ‘waarom’ kunnen communiceren.


5. Een ijskrabber

Luister, zeker in een periode als de kerst is een ijskrabber echt wel handig. Ik ben om eerlijk te zijn sowieso wel van de praktische cadeaus, dus vind deze gewoon leuk. Je kunt ‘m met naam en logo laten bedrukken zodat iedereen die de krabber in handen heeft even aan je denkt. Wel moet ook die ijskrabber weer met een leuk bruggetje komen natuurlijk. Een quote als “ik laat je niet zomaar in de kou staan” of “ik help je zelfs wanneer je me niet nodig hebt” zorgt ervoor dat het ook echt een connectie met jouw dienst of product kan hebben.


6. Gepersonaliseerde boodschappentas

Het geven van een gepersonaliseerde draagtas kan op allerlei manieren in je voordeel werken. Ten eerste is het (wanneer je de juiste kiest) een geweldig duurzaam cadeau, lekker praktisch, nuttig, handig en genereer je er ook meteen weer wat naamsbekendheid mee. Zorg ook hier wel voor een duidelijke link naar jouw dienst of product. Zo zou ik die tas als copywriter kunnen bedrukken met “ik heb niet veel woorden nodig om indruk te maken” bijvoorbeeld. Op die manier link ik naar mijn dienst én geef ik de ontvanger een cadeau waar ze ook daadwerkelijk wat mee kunnen.Wat voor relatiegeschenken heb jij de afgelopen jaren gegeven, of ben jij van plan de komende jaren te gaan geven?