Het belang van een goede routine

Wanneer je voor jezelf gaat werken zul je al snel merken dat het leven er ineens heel anders uit ziet. Je hebt alle mogelijkheid om uit te slapen, in je pyjama voor de computer te gaan zitten en lekker met Netflix op de bank te chillen. Heerlijk natuurlijk: maar niet de meest slimme manier om het aan te pakken.

Een goede routine is namelijk ongelooflijk belangrijk - iets wat ik zelf inmiddels al meerdere keren heb mogen ervaren. Ook ik vond de vrijheid om lekker te relaxen of in mijn pyjama te werken geweldig; maar merkte na een paar weken wel dat de motivatie op een gegeven moment ver te zoeken was. Mezelf fatsoenlijk aankleden was niet nodig; niemand zou me zien. Op tijd wakker worden was ook verleden tijd; ik kon gewoon lekker tot 11 uur ‘s ochtends in mijn bed blijven liggen. Had ik even niets te doen? Dan dook ik met een Netflix serie op de bank.


Geniet: maar met mate

En hoewel je zeker een paar weken van die vrijheid moet genieten, is het op een gegeven moment tijd om de knoop door te hakken en weer hard aan het werk te gaan. Doe je dit niet, dan loop je al snel tegen een aantal knelpunten aan. De ‘alles kan en niets moet’ instelling zorgt namelijk niet voor de meest gemotiveerde, energieke mindset: en laat je die nu net ontzettend hard nodig hebben als ondernemer.


  • Wanneer jij maar een paar uurtjes per dag nodig hebt om aan je daadwerkelijke bron van inkomsten te werken, blijven er genoeg uren over die gevuld moeten worden. Vul je die iedere dag met bankhangen, dan wordt je hier geen aangenamer mens van.

  • Combineer je werken met overdadig veel relaxen, dan wordt je productiviteit al snel een heel stuk minder. Hoewel het even heerlijk kan zijn om te chillen, eindig je vaak met regelmatige dipjes.

  • Die energie go-getter vibe krijg je niet te pakken wanneer je iedere dag in je pyjama achter de computer kruipt. Juist wanneer je jezelf aankleedt alsof je ‘naar het werk gaat’ en wat motiverende speeches luistert, geef je jezelf de motivatie die je nodig hebt.

  • Die uren die jij niet nodig hebt om met je dagelijkse werkzaamheden bezig te zijn, kunnen in plaats van Netflixen ook besteedt worden met nieuwe projecten, ideeën of concepten die jouw bedrijf kunnen laten groeien.


Routine zorgt voor productiviteit

Geniet van de vrijheid, maar bouw ook een goede dagelijkse routine in. Sta op een vast tijdstip op, geniet van je ontbijt en een wandeling met de hond, werk een paar uurtjes met hoge productiviteit, doe wat aan het huishouden of maak een lange wandeling, en ga vervolgens weer aan de slag met nieuwe energie.


Wie weet heb jij over een paar weken wel een ongelooflijk tof nieuw project opgezet waarmee je jezelf nóg een bron van inkomen en geluk geeft!

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Of stuur even een mailtje naar lemoustache.nl@gmail.com

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn Social Icon
Myra Kokke

Wie ik ben? >

starten als zzp'er le moustache