In 6 stappen naar je eigen onderneming

Bijgewerkt: 20 aug 2019

Hoewel het vinden van de juiste mindset en de nodige financiële middelen belangrijk is, is het af en toe ook wel eens fijn om wat praktischer te werk te gaan. Een eigen onderneming of zelfstandig werken is natuurlijk geweldig; maar waar begin je eigenlijk?


1. Het idee en twijfels uit de lucht halen

Het begint simpel: bij het idee. Misschien wil je als freelance designer aan de slag of droom je van een eigen bakkerswinkel. Probeer je idee zo duidelijk mogelijk vast te stellen en beeld jezelf in hoe je toekomst eruit ziet. Hoe voel je jezelf, hoe ziet je omgeving eruit, hoe ziet je dagindeling eruit? Hoe langer je over je idee nadenkt, hoe meer twijfels er waarschijnlijk zullen komen. Probeer deze dan dus ook meteen uit de lucht te halen.


2. Het onderzoek: ondernemingsplan

Wanneer je jouw idee en toekomstvisie duidelijk voor ogen hebt, begin je aan je ondernemingsplan. Dit plan geeft je antwoorden op vragen en inzicht in het mogelijke succes van jouw onderneming. Daarnaast is dit natuurlijk het plan dat jij bij de Kamer van Koophandel laat zien om jouw onderneming te presenteren (of bij de bank wanneer je een lening aanvraagt). Hier lees je wat er allemaal in je ondernemingsplan terug moet komen.


3. Het onderzoek: marketingplan

Vervolgens ga je door naar het marketingplan en kijk je welke technieken en tactieken jij kunt gebruiken om je financiële doelstellingen te bereiken. Je legt je doelgroep onder een vergrootglas, berekend een marketingbudget en gaat op zoek naar passende middelen om jouw boodschap over te brengen.


4. De basis zetten

Nu het onderzoek achter de rug is heb je waarschijnlijk een duidelijk beeld van de mogelijke toekomst van jouw onderneming. Je weet wie je concurrenten zijn, op welke trends je mogelijk in kunt spelen, waar je jouw doelgroep kunt vinden en hoe je deze het beste kunt bereiken. Op basis van dit onderzoek ga je aan de slag met de basismaterialen. Denk hierbij aan je logo, de huisstijl en je marketingmiddelen (visitekaartjes, website, flyers). Ontzettend belangrijk: zelfs de kleuren die je kiest hebben invloed op je mogelijke succes! Kijk ook meteen even naar wat je nodig hebt om je werkplek in orde te maken, en sluit de juiste verzekeringen vast af.


5. Je inschrijving bij de KvK

En dan is het grote moment eindelijk aangebroken: je bent klaar om jezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Lees hier wat jij allemaal nodig hebt op deze afspraak. Zodra je inschrijving bij de KvK afgerond is ontvang je jouw BTW nummer en kun je aan de slag!


6. Opbouwen van je klantenbestand

Je kunt eindelijk aan de slag; en je werk begint natuurlijk met het opbouwen van een klantenbestand. Met een beetje geluk heb je al een start gemaakt. Zo niet, dan is het netwerken geblazen! Bezoek waar mogelijk netwerkbijeenkomsten en vergeet ook de sociale netwerken niet: vooral LinkedIn kan ontzettend effectief zijn om nieuwe klanten te werven.

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Of stuur even een mailtje naar lemoustache.nl@gmail.com

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn Social Icon
Myra Kokke

Wie ik ben? >

starten als zzp'er le moustache