Starten als zelfstandig ondernemer: hoe weet je waar je talenten liggen?

Of je nu al jaren de ambitie voelt om fulltime als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan, of gewoon een centje bij wilt verdienen: het vinden van een passie naast je standaard inkomen is een mooi begin. Starten als zelfstandig ondernemer doe je namelijk alleen wanneer je daadwerkelijk aan de slag gaat en dat eerste, al dan niet kleine, stapje zet.


Ik begon jaren geleden met het schrijven van teksten en ontwerpen van marketing uitingen: gewoon, naast mijn fulltime baan. Ik had al die marketing, reclame en creatief schrijven opleidingen niet voor niets gevolgd natuurlijk. Het gaf me een leuk zakcentje en ik kon toch alle zekerheden van mijn fulltime job behouden. Een aantal jaar later legde ik mijn focus op het schrijven van teksten: in sommige gevallen zelfs gewoon gratis. Ik vond het gewoon leuk om te doen; het gaf me energie. Het duurde een aantal jaar (en een baan waar ik helemaal niet gelukkig van werd) totdat ik er daadwerkelijk een mogelijke bron van inkomsten in zag.
Je talenten ontdekken

Dikke kans dat je nu denkt ‘ja, en dat is dus precies wat ik niet heb: een passie of specifiek talent’. Hoewel die gedachte je vast een hopeloos shitgevoel zal geven, is hij helemaal niet terecht. Ik heb misschien een talent voor schrijven - maar ook een talent voor coaching, psychologie, ontwerp, interieur design en het vouwen van papieren hoedjes. Als ik er wat meer moeite voor zou doen (en vooral wat meer interesse in zou tonen) zou ik vast ook een talent voor koken hebben.


Iedereen heeft talenten

Het zijn namelijk niet alleen die specifiek getalenteerde personen die een talent hebben. Iedereen heeft talenten. Wel kan het zo zijn dat je die van jou nog niet ontdekt hebt of te weinig zelfvertrouwen hebt om te geloven dat ook jij talenten hebt. Net als iedereen ben ook jij ergens goed in. Je moet alleen nog even ontdekken wat het is.


Talent kan niet altijd aangeleerd; maar wel aangewakkerd worden.

Hoe weet je wat je talenten zijn?

Gelukkig kun je er gewoon in je eigen tijd achter komen waar je talenten liggen. Ik vond het vroeger als kind bijvoorbeeld al leuk om te schrijven, maar werd pas echt enthousiast van de creatieve sector toen ik een open dag op het Fontys bezocht. Ik zag het werk dat zij daar verrichten en mijn hart maakte meteen een sprongetje: ik werd helemaal warm van binnen. Mijn intuïtie gaf me dus meteen een seintje dat dit iets was wat bij me zou passen; of in ieder geval iets wat me enthousiast maakte. Zo makkelijk kan het ‘ontdekken’ van een talent dus zijn.


Wat gaat je makkelijk af?

Kijk eens naar je dagelijkse werkzaamheden en hobby's: wat gaat je makkelijk af? Ben je geweldig ontspannen in de omgang met kinderen? Lijk je van nature iedereen te willen coachen of leiden? Ben je ontzettend creatief en wordt je helemaal vrolijk van het ontwikkelen van websites? Talenten zijn vaak de dingen die we dagelijks doen en als onze tweede natuur zien: en deze talenten kunnen omgezet worden tot een vorm van inkomsten!

  1. Waar word je vrolijk van? Wat maakt je echt vrolijk? Kun je niet wachten om je woning weer opnieuw in te richten, sta je te springen om een nieuw recept uit te proberen of schrijf je al je lief en leed graag van je af? Een talent kan vaak alleen op de juiste manier ontwikkeld worden als het ook echt iets is wat je vrolijk maakt. Zoals ik al zei: ik geloof dat ik best een talent voor koken heb, maar ik voel absoluut geen behoefte om het te ontwikkelen.

  2. Probeer iedere week iets nieuws Door iedere week iets totaal nieuws te proberen kun je er achter komen of je toevallig ergens een verborgen talent hebt. Je weet natuurlijk niet of je een talent voor gitaarspelen hebt als je nog nooit een gitaar hebt aangeraakt. Houd eventueel een brainstormsessie om een aantal mogelijke activiteiten op een rijtje te zetten en probeer er iedere week eentje uit.

  3. Doe wat inspiratie op Ga eens Googlen of speur social media af naar mensen die jou inspireren. Wat precies inspireert je of trekt je aan? Wat in hun leven maakt dat jij ze bewonderd? De kans is groot dat dit iets is wat jij graag zou willen ontwikkelen.

  4. Luister naar je intuïtie Je intuïtie is je beste raadgever. Zelfs wanneer je door dit artikel heen leest zul je bij sommige stukken dat warme gevoel in je buik misschien al herkennen. Dat is het moment dat jouw intuïtie je een seintje geeft: dit zou het zomaar eens kunnen zijn! Kun je dat stemmetje niet horen? Zoek dan gewoon eens een leuke YouTube tutorial op om jezelf iets meer in tune met je intuïtie te brengen.


Hoe heb jij jouw talenten ontdekt? Ben je ze toevallig tegengekomen, of ben je echt actief op zoek gegaan? Laat je reactie achter! :)

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Of stuur even een mailtje naar lemoustache.nl@gmail.com

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn Social Icon
Myra Kokke

Wie ik ben? >

starten als zzp'er le moustache