7 Tips om je kansen op een hypotheek te vergroten

Bijgewerkt: 29 aug 2019

Zoals je eerder misschien al wel gelezen hebt zitten wij op het moment dat ik dit schrijf niet alleen in het midden van ‘onze’ zwangerschap, maar ook in het midden van het proces van een hypotheekaanvraag. Het doel? Om dit alles binnen 3 maanden geregeld te hebben (en ja, dan heb ik het over zowel de koopwoning als de kleine man in mijn buik).Je kunt je voorstellen dat ik alles op alles heb gezet om mijn / onze kansen op een hypotheek te vergroten. Want ik als zelfstandig ondernemer weet dat mijn financiële situatie net wat minder ‘betrouwbaar’ is dan die van iemand met een fulltime baan en permanent contract.

Vanuit mijn ervaring deel ik dan ook graag de tips die ik toegepast heb om mijn kansen op een hypotheek te vergroten.


1. Laat zien dat je kunt sparen

Voordat je aan de hypotheekaanvraag begint moet je kunnen laten zien dat je kunt sparen. Al is het een kleine 50 euro per maand naar een spaarrekening. Probeer dit spaargeld ook niet aan te raken. Op deze manier laat je de bank zien dat jij, zelfs wanneer je alle vaste lasten betaald, nog steeds de mogelijkheid hebt om maandelijks wat te sparen: zónder dit geld nodig te hebben.


2. Let op je uitgaven

Natuurlijk let je op je uitgaven wanneer je een hypotheek af wilt sluiten: je hebt nu eenmaal geld nodig. Maar wat ik vooral bedoel is dat je goed kijkt waar je jouw geld uitgeeft. Ik weet niet of het in Nederland ook zo is, maar hier in Ierland heb je een grotere kans op afkeuring wanneer je regelmatig geld uitgeeft aan casino’s of online gamble games. Het kan dus zeker geen kwaad om je rekening er ‘netjes en betrouwbaar’ uit te laten zien.


Hoe meer jij kunt sparen, hoe meer vertrouwen de hypotheekverstrekker in je zal hebben.

3. Kom zelf met een spaarpotje

Heb je de tijd om een spaarpotje op te bouwen? Zorg dan zeker dat je dit doet. Hoe groter jouw spaarpotje hoe meer vertrouwen de bank (of een andere hypotheekverstrekker) kan hebben in jouw mogelijkheid om je hypotheek te betalen: ook wanneer alles een maand even tegen zit.


4. Breng je administratie op orde

Zorg voor een duidelijke, overzichtelijke administratie waar zo min mogelijk vraagtekens bij gezet kunnen worden. Ik kan zelf maar 1 jaar fulltime administratie aantonen, maar heb het wel zo duidelijk en overzichtelijk gemaakt (met de hulp van mijn accountant en haar financiële rapporten) dat mijn zelfstandig ondernemerschap zonder twijfel winstgevend is.5. Kom met een ondernemingsplan

Onderbouw jouw toekomstperspectieven, huidige financiële situatie en het belang van jouw onderneming, dienst of product met een goed ondernemingsplan. Een stevig ondernemingsplan kan de hypotheekverstrekker net dat beetje extra uitleg en vertrouwen geven waar ze naar op zoek zijn.


Ik heb zelfs een ‘noodplan’ aan mijn ondernemingsplan toegevoegd waarin ik een scenario uitgewerkt heb in geval van faillissement.

6. Leen niet maximaal

Deze tip is niet alleen om je kansen op een hypotheek te vergroten maar ook vooral voor jezelf. Op jouw jaarlijkse inkomen wordt een maximaal leenbedrag berekend: maar ik zou je willen adviseren om niet dit hele bedrag te lenen. Ten eerste worden je maandelijkse kosten hoog en ten tweede houd je weinig ruimte over. Wij hebben bijvoorbeeld besloten om voor de helft van ons maximale leenbedrag te lenen, en een kleinere woning voor minder geld te kopen die wij vervolgens zelf uitbouwen. Niet alleen kunnen we heerlijk wonen en hebben we wat te doen tijdens de weekenden: over een paar jaar kunnen wij met flinke winst verkopen en is het dag hypotheek.


7. Voeg je C.V. toe

Het toevoegen van je C.V. bij je aanvraag kan de hypotheekverstrekker wat extra vertrouwen geven. Het feit dat ik een 8-jarige opleiding in de marketing gevolgd heb betekent in mijn geval bijvoorbeeld dat ik, ook wanneer ik niet meer als zzp’er zou kunnen werken, grote kans heb op een goede baan. Dit geeft de hypotheekverstrekker weer wat extra zekerheid.


8. Praat met een onafhankelijke hypotheekadviseur

Neem de moeite en tijd om met een (aantal) onafhankelijke hypotheekadviseur te praten. Deze kunnen je van advies voorzien en je helpen in het proces. Zeker wanneer je het gevoel hebt dat jouw case wat ingewikkelder is kan ik dit echt aanraden. Wij zijn er tot nu toe ontzettend happy mee; en het stressniveau blijft lekker laag.


Heb jij zelf nog handige tips of ervaringen? Deel ze in de reacties!

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Of stuur even een mailtje naar lemoustache.nl@gmail.com

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn Social Icon
Myra Kokke

Wie ik ben? >

starten als zzp'er le moustache