Ondernemen zonder geld: zo doe je het

Bijgewerkt: 21 aug 2019

Leuk hoor, dat ondernemerschap. En hoewel een eigen onderneming je geweldig lijkt, staat er wel een flinke olifant in je kamer.


Want waar haal je de centen vandaan?!


Het is hét struikelblok voor veel beginnende ondernemers; voor jezelf beginnen betekent namelijk dat je de huidige baan op een gegeven moment op moet zeggen. Helemaal. Alle reddingsboeien overboord en er maar op hopen...
Geen geld hebben is eng

En dat is eng. Ontzettend eng. Die fulltime baan maakt je misschien niet super gelukkig maar het zorgt nu eenmaal wel voor geld op die bankrekening; en dat geld is nodig om je huur of hypotheek te betalen, je boodschappen te doen, je kinderen naar school te laten gaan, kleren aan je lijf te hebben en ga zo maar door. Gelukkig zijn er ook oplossingen om dat nare, beangstigende gevoel uit je lijf te krijgen.


Zo geef je jezelf dat beetje extra zekerheid

Als ik terug kijk op alle benauwende gedachten en paniek gevoelens die ik had voordat ik de stap maakte denk ik 'ach Myra, je weet toch wel beter; uiteindelijk komt alles wel goed'. Maar op het moment zelf kijk je er toch net wat anders tegenaan. Ik durf nu vol vertrouwen te zeggen dat die centen op de bankrekening wel komen; maar ik weet dat je daar nu geen reet aan hebt. Wat jij wilt zijn keiharde methoden, feiten en overtuigende middelen die jou vertellen dat je er financieel rooskleurig uitkomt.


En hoewel ik je geen beloften kan maken, kan ik je wel een aantal ontzettend fijne tips geven die je net dat beetje extra zekerheid geven.


  1. Houd het eerst bij de kleintjes Je hebt echt geen kapitalen nodig om als zelfstandige aan de slag te gaan. Met een kleine 200 euro heb je vaak alles wat je nodig hebt in huis (inschrijving bij de KvK, visitekaartjes en ga zo maar door). Ik heb zelf maar 150 euro hoeven investeren voordat ik aan de slag kon; en die 150 euro gingen naar een nieuwe Chromebook. Werken deed ik gewoon lekker aan de keukentafel. Begin gewoon lekker zo basic mogelijk. De rest komt wel zodra er geld op de bankrekening begint te verschijnen!

  2. Zorg voor een spaarpotje Hoewel je geen jackpot op je bankrekening hoeft te hebben staan, is het wel fijn om één maandsalaris als back-up te hebben. Zelf kwam ik niet verder dan een magere 500 euro op de spaarrekening (in tegenstelling tot de 2000 die nodig waren); en dat gaf best wel wat stress. Wat bleek? Aan het einde van die maand was die 500 mooi aangevuld met een extra 2000 euro; en kon die dus gewoon doorgeschoven worden naar de volgende maand.

  3. Ook een lening kan helpen Mocht je geen spaarpotje op kunnen bouwen en toch een buffer willen hebben, dan kun je altijd nog naar een persoonlijke lening (of creditcard) kijken. Wij hebben een creditcard in huis welke we nooit gebruiken. Toch geeft het een gevoel van rust. Mocht ik ooit een slechte maand hebben of zelfs helemaal niets verdienen, dan ligt ons spaarpotje op ons te wachten.

  4. Kijk opnieuw naar je budget Voordat je de ontslagpapieren ondertekent is het verstandig om even naar je budget te kijken. Welke kosten kunnen omlaag? Misschien zijn er kosten die je (tijdelijk) kunt schrappen zoals dat abonnement op die sportschool waar je nooit heengaat, al die goede doelen waar je maandelijkse geld naar overmaakt of die wekelijkse afhaalmaaltijden. Alle kleine beetjes helpen - en over het algemeen kunnen er altijd wel kosten omlaag.

  5. Maak een aanloopje voor de sprint Dikke kans dat je niet kunt wachten om je baan op te zeggen en zelf aan de slag te gaan. Maar toch is het verstandig om dit rustig aan te doen. Doe je toekomstige job bijvoorbeeld in de avonduren, naast je vaste baan. Zo heb je mooi wat extra inkomsten, en heb je tijd om een klantenkring op te bouwen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de investeringen die op de planning staan. Ik kon niet wachten om een geweldig, super-hip en helemaal-eigen thuiskantoor in te richten; maar ben blij dat ik dit (nog steeds) niet gedaan heb. Dat oude bureau op de zolder doet het namelijk helemaal prima.

  6. Manifesteren kun je leren Positieve gedachten leiden tot positieve resultaten. Hoe meer jij jezelf focust op de hoge rekeningen en lege bankrekening, hoe meer rekeningen en minder geld je zult krijgen. Ook het leven werkt nu eenmaal met de 'Law of Attraction'. Een positieve mindset en gedachtengang (focus niet op het gebrek aan geld, maar ben dankbaar voor het vele geld) zullen je positievere resultaten opleveren. Te kort door de bocht? Lees dan hier meer over het manifesteren van je dromen. Je kunt ze namelijk helemaal zelf werkelijkheid laten worden; zonder flauwekul!

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Of stuur even een mailtje naar lemoustache.nl@gmail.com

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn Social Icon
Myra Kokke

Wie ik ben? >

starten als zzp'er le moustache