9x leuke manieren om naast je baan te starten als zzp'er

Bijgewerkt: 22 aug 2019

Starten als zzp’er hoeft niet direct te betekenen dat je die vertrouwde fulltime baan op moet zeggen. Sterker nog: je kunt beter starten als zzp’er wanneer je nog een baan hebt! De welbekende side hustle is de ideale manier om meer geld te verdienen en vast een klantenbestand op te bouwen. Een beetje een ‘heitje voor karweitje’ voor volwassenen. Maar hoe kun je nu thuis geld verdienen en welke side hustles zouden voor jou kunnen werken?


Hoewel ik er ook jaren voor gestudeerd heb, was het schrijven en ontwerpen in eerste instantie een side hustle voor me. Ik was net afgestudeerd en kon die geweldige fulltime baan niet vinden: dus zoals zovelen werd ook voor mij de bijbaan een fulltime baan.

Toch wilde ik niet accepteren dat al die jaren aan studie voor niets waren geweest. Daarnaast kon ik met al die rekeningen ook echt wel een extra zakcentje gebruiken. Ik begon dus gewoon thuis, vanachter de laptop verhalen te schrijven en marketing middelen te maken. Het enige wat ik nodig had was een laptop, Office en Adobe. Waar ik hier in het begin een paar extra tientjes (tot soms wel honderden euro’s) per maand extra verdiende, heb ik er nu inmiddels mijn fulltime job van kunnen maken.


Alles is mogelijk. Zolang je het zelf maar geloofd.

Vanuit huis geld verdienen: zo doe je dat

Nu was het voor mij natuurlijk wel ‘lekker makkelijk’. Ik wist wat mijn talent was, had er ook nog eens voor gestudeerd en met mijn werk in de horeca had ik maar genoeg contacten. Maar wat als je dat allemaal wat minder hebt? Ook dan kun je gewoon starten als zzp’er en vanuit huis geld verdienen. Kijk eerst eens naar waar je talenten liggen en wat jou vrolijk maakt. Word je helemaal vrolijk van honden en heb je regelmatig een middag vrij? Dan zou je bijvoorbeeld een hondenservice kunnen starten. Of gaat je hart sneller kloppen van het herinrichten van woningen? Dan is een service als interieur designer misschien wel iets voor je.


9 leuke manieren om vanuit huis geld te verdienen

Welke side hustle bij jou past, is helemaal aan jezelf. Je kunt werkelijk waar alle kanten op: van het starten van je eigen webshop tot het geven van (online) coaching. Het enige wat je nodig hebt is de juiste mindset, voldoende motivatie, ambitie, willingness én de juiste informatie om dit aan te pakken.


Weet je al lang wat jouw ideale side hustle zou zijn en wil je meteen aan de slag? Download dan hier het gratis e-book: in 8 stappen naar jouw onderneming.

Vanuit huis geld verdienen kan makkelijker zijn dan je denkt. Zolang je de juiste motivatie hebt en er voldoende tijd en passie voor vrijspeelt is alles mogelijk! Wil je toch wat inspiratie op doen? Kijk dan eens of één van onderstaande iets voor jou is.


 1. Start een webshop Je kunt jouw passie al snel doorvertalen naar een toffe side hustle. Weet je bijvoorbeeld alles op het gebied van wonen en kun je altijd de leukste woonartikelen vinden? Dan kun je een webshop voor woonaccessoires starten. Ligt jouw passie meer bij het maken van handgemaakte sieraden? Dan kunnen ook deze verkocht worden in een eigen webshop. Hoewel het maken van een webshop misschien ontzettend moeilijk (en vooral een grote stap) lijkt, valt het echt reuze mee. Er zijn genoeg mogelijkheden (denk aan Wix of Wordpress) waarmee jij in een paar dagen een volledig functionerende webshop op hebt gezet.

 2. Een fysieke service Heb je overdag wat vrij uurtjes tot je beschikking? Verdiep je dan eens in mogelijke fysieke services. Een hondenuitlaatservice bijvoorbeeld, of iets binnen de thuiszorg. Bestaat de service die jij wilt verlenen nog niet? Dan kun je die (eventueel in samenwerking met grote organisaties) natuurlijk ook gewoon zelf lanceren. Denk vooral na over hoe jij je service aan gaat bieden. Stop bijvoorbeeld flyers in de brievenbussen, maak een toffe website en vergeet ook de social media kanalen niet.

 3. Een online service Ben je niet in de mogelijkheid om fysiek op bepaalde locaties en tijden aanwezig te zijn? Denk dan eens na over een online service. Misschien kun je jouw talenten wel vertalen naar een side hustle als Virtual Assistant, freelance tekstschrijver, blogger, influencer, social media planner, coach of designer. Kijk vooral goed naar jezelf om te ontdekken wat voor dingen jou aanspreken. Merk jij bijvoorbeeld dat jij in het dagelijkse leven de persoon bent die al je vrienden en familie van advies voorziet? Dan zit het coachen waarschijnlijk in je natuur en is de kans van slagen een stuk groter.

 4. Inkoop- en verkoop Iets zo simpel als het verkopen van ongewilde items op een platform zoals Marktplaats kan je al een behoorlijk extra inkomen opleveren. Je kunt dit natuurlijk met je eigen items doen, maar ook voor vrienden, familie en in de toekomst misschien zelfs voor anderen. Als je de ambitie hebt zou je zelfs als tussenpersoon voor vraag en aanbod kunnen functioneren.

 5. Kamers verhuren Heb je een kamer leeg in je woning, of ben je vaak van huis? Dan kun je jouw eigen woning bij AirBnB verhuren aan vakantiegangers. Sterker nog: als je de ambitie hebt zou je zelfs meerdere kamers en appartementen te huur aan kunnen bieden. Met wat slim denkwerk (en de nodige investering) zou je ook dit tot een flinke onderneming uit kunnen breiden. Maak het natuurlijk wel iets speciaals: jouw kamer of woning moet wel met kop en schouders tussen de andere aanbiedingen uitsteken.

 6. Ga bloggen Hoewel bloggen sowieso geweldig is om de SEO van je website of webshop te verbeteren, kan het ook een leuke manier zijn om naast je baan wat bij te verdienen. Er zijn maar genoeg online organisaties die regelmatig op zoek zijn naar bloggers en vaak ook geen problemen hebben om hier een (klein) bedrag voor te betalen. Een leuke manier om wat extra centjes bij te verdienen! Zorg natuurlijk wel dat je binnen jouw passies en hobby's blijft: dat maakt het schrijven makkelijker en zorgt voor betere teksten. Heb je de smaak te pakken? Kijk dan eens of je jouw schrijftalent op nog meer manieren in kunt zetten.

 7. Bijles geven Zijn er specifieke zaken waar jij veel verstand van hebt (of kunt gaan hebben)? Dan kun je jouw diensten als tutor in je vrije uurtjes aanbieden. Of dit nu gaat om het geven van gitaarles aan beginners of bijles op het gebied van een specifiek vak voor kids. Wanneer jij jouw diensten op de juiste locaties (denk bijvoorbeeld aan scholen) aanbiedt, zul je zien dat het balletje vrij snel kan gaan rollen.

 8. Schrijf een e-book of e-cursus Is er een specifiek onderwerp waar jij veel verstand van hebt? Een onderwerp waar anderen graag iets meer vanaf willen weten? Verwerk al die kennis dan in een e-book of e-cursus. Hoewel je deze in eerste instantie wellicht niet voor honderden euro’s in de verkoop zal kunnen zetten, kun je hier wanneer je wat naamsbekendheid hebt mooi wat aan bij verdienen.

 9. Oppassen en schoonmaken En dan nog een hele makkelijke, haalbare side hustle: oppassen en schoonmaken. Er zullen vast genoeg mensen in je omgeving zijn die liever wat besparen op de kinderopvang en maar al te graag een oppas in huis halen: ook papa en mama willen wel eens een avondje voor zichzelf. Naast ouders zijn er ook genoeg diereneigenaren die hun dieren graag van wat gezelschap zouden willen voorzien gedurende de dag. Vind jij kinderen en dieren maar niks? Dan kun je ook andere diensten aanbieden zoals bijvoorbeeld het schoonmaken van de woning, het onderhouden van de tuin - en ga zo maar door.Starten als zelfstandig ondernemer

Heb je jouw ideale side hustle gevonden? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Begin met het maken van een ondernemingsplan (en dit hoeft nog niet eens zo uitgebreid te zijn), schrijf je in bij de Kamer van Koophandel en ga vast klanten werven!


Vraag nu een gratis inspiratiegesprek aan

Heb je wat extra hulp, motivatie of inspiratie nodig? Stuur me dan een mailtje voor een gratis inspiratiegesprek. Gaan we gewoon samen op zoek naar de ideale side hustle voor jouw situatie!

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Of stuur even een mailtje naar lemoustache.nl@gmail.com

 • Instagram
 • Facebook
 • LinkedIn Social Icon
Myra Kokke

Wie ik ben? >

starten als zzp'er le moustache