11 tips om geld te besparen

Bijgewerkt: 21 aug 2019

Als we allemaal miljoenen op de bank hadden was het starten als zzp'er of zelfstandig ondernemer een stuk makkelijker geweest. Helaas is het echte leven wat minder romantisch, en kan het financieel ontzettend eng zijn om de fulltime baan en zekerheden op te geven. Eén van de manieren om jezelf wat meer zelfvertrouwen en ademruimte te geven is door een spaarpotje op te bouwen.


Hoe meer jij in je spaarpotje hebt, hoe makkelijker (en zelfverzekerder) jij de stap tot het leven dat je al zo lang wilt kunt maken. Maar hoe zorg je voor een spaarpotje wanneer er ook rekeningen betaald moeten worden?


Nu kun je honderden artikelen terugvinden over hoe je geld kunt besparen. Maar het uitschakelen van je televisie in plaats van de stand-by modus te gebruiken levert je nu niet direct het kapitaal op waar je naar op zoek bent. Ik geef je dan ook graag een aantal tips die ik zelf ontzettend handig vond wanneer het om geld besparen gaat: en dan wel de grote(re) bedragen.


1. De boodschappen

Om maar meteen bij de basis te beginnen: de boodschappen. Eén van de grootste kostenposten. Dikke kans dat je al je boodschappen op de automatische piloot doet, en vaak bij dezelfde supermarkt. Gemakzucht speelt nu eenmaal een grote rol. Maar door juist wat bewuster te shoppen kun je echt wel tientallen euro’s per week besparen. Zo zijn wij na het zien van de documentaire What the Health overgestapt op een vegan-achtige koelkast. Een koelkast waar de slavinken en verse haring niet meer in terug te vinden zijn. Tientallen groenten en soorten fruit dan weer wel. Niet alleen voelen we ons super gezond, ook bespaar ik gemiddeld zo’n 40 euro per week omdat ik geen duur vlees of dure vis meer hoef te kop


2. Vraag een ontheffing aan

Nu heb je op dit moment waarschijnlijk nog geen ‘laag’ inkomen, maar houdt rekening met het feit dat jij als zelfstandige misschien wel recht hebt op bepaalde ontheffingen. Zit jouw inkomen onder de grens, dan kun jij ontheffing vragen voor de gemeentelijke belastingen en de waterschapsbelasting. En dat bespaart je toch weer een paar honderd euro: ook dat mag meegeteld worden op de spaarrekening.


3. Doe grote inkopen

Ken je iemand met een Sligro pas, dan heb je geluk: dan heb jij jouw bulk aankopen (inclusief de flinke korting) al te pakken. Heb je geen Sligro pas, doe je inkopen dan slim. De drogisterijen bieden bijvoorbeeld regelmatig shampoo en andere producten die uit het assortiment gaan aan met kortingen tot wel vijftig procent. Als jij op dat moment 20 flessen shampoo koopt, kun je maanden vooruit en bespaar je op de lange termijn een paar tientjes.


Koop geen voordeelverpakkingen. Hoewel ze er voordelig uitzien, is er maar zelden sprake van daadwerkelijk voordeel.

4. Koop tweedehands

Heb je iets nieuws nodig? Koop het dan tweedehands. Zeker wanneer het om het opstarten van je ondernemerschap gaat heb je echt geen nieuwe laptop nodig. Met een tweedehands product bespaar je niet alleen geld, maar het is ook een stuk duurzamer. Waarom nieuwe producten kopen (en meer afvalstoffen creëren) wanneer je ook tweedehands producten aan kunt schaffen?


5. Koop online

Hoewel de lokale winkeliers geholpen moeten worden, kun je veel geld besparen door online te winkelen. Je hebt namelijk de kans om alle aanbieders te bekijken en vergelijken, en uiteindelijk de goedkoopste uit te zoeken. Vooral wanneer het om dure producten zoals een wasmachine of televisie gaat kan dit ontzettend veel geld schelen.


6. Verzeker in een pakket

Loop ten eerste al je verzekeringen even na: welke heb je echt nodig (gebruik je die aanvullende zorgverzekering bijvoorbeeld wel) en welke kunnen eigenlijk de deur uit? Kijk vervolgens of je alle overgebleven verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af kunt sluiten: je krijgt in dit geval vaak een pakketkorting. Hoewel dit niet om gigantische bedragen gaat, kan het je alweer een paar tientjes schelen.


Schaf voor een paar tientjes een Chromecast aan en sluit een Netflix abonnement af. Zo bespaar je tientallen euro’s per maand op je televisie abonnement en kun je nog steeds lekker tv kijken.

7. Betaal in één keer

Hoewel het even een flinke klap kan zijn, is het over het algemeen voordeliger om premies in één keer te betalen. Het maandelijks betalen kan tot wel 10% extra kosten. Daarnaast geeft deze totaal betaling je ook het voordeel dat je de komende 11 maanden geen extra kosten meer hebt; en dus makkelijker kunt sparen.


8. Beëindig je telefoonabonnement

Zoveel mensen lopen nog met een telefoonabonnement rond (en dus een contract waar ze maandelijks aan betalen en jaren aan vastzitten). Een sim-only optie is stukken goedkoper. Heb je dus een goede (of gewoon degelijke) telefoon, zeg dat contract dan zo snel mogelijk af. Waar je nu gemiddeld zo’n 50 euro per maand betaald, ben je met een sim-only vaak niet meer dan een tientje kwijt. Die 40 euro per maand kan mooi weer op de spaarrekening. Ik zit vol smart te wachten op het einde van mijn contract zodat ik lekker over kan gaan op de sim-only van een tientje per maand.


9. Stop je televisie abonnement

We houden allemaal van televisie kijken; maar hoe vaak vind je nu iets op tv wat je écht leuk vind, en hoe vaak zit je doelloos te zappen? Je kunt de meeste programma’s ook gewoon online kijken en bedrijven als Netflix bieden je honderden films aan waar je jaren van kunt genieten.


10. Pak wat vaker de fiets

Ik merk dat ik mijn auto ontzettend vaak gebruikte: ook wanneer ik de kleine afstand net zo goed kon lopen of fietsen. Dat is nu eenmaal de gemakzucht waar we regelmatig tegenaan lopen. Hoe minder ik de auto gebruik, hoe minder geld ik hieraan uitgeef. Op een gegeven moment was ik zo gewend aan het lopen, fietsen en de korte busritjes dat de auto de deur uit mocht. Besparing: honderden euros per maand!


11. Houd inzicht in je financiën

Of je nu een huishoudboekje bijhoud of apps gebruikt: het bijhouden van je financiën (en dan vooral de inkomsten en dagelijkse uitgaven) is ontzettend belangrijk. Kijk iedere week even naar wat je uitgegeven hebt en welke uitgaven eigenlijk niet nodig waren. Pas wanneer je inzicht op je financiën hebt kun je namelijk zien waar je kunt besparen.


Door jezelf iedere week een budget in cash te geven, geef je niet zomaar meer teveel uit met je pinpas en heb je meer inzicht in je financiën.