Welke verzekeringen heb je nodig als zzp'er?

Bijgewerkt: 30 aug 2019

Wanneer je zelfstandig zaken gaat doen betekent dit natuurlijk dat je verzekeringen nodig hebt. Niet omdat het moet, maar vooral omdat het je echt een gevoel van rust kan geven.


Hoewel al dat regelen, zoeken en bellen ons regelmatig in de irritatie laat schieten, zijn die verzekeringen de (hopelijk eenmalige) moeite toch echt wel waard. Trust me: hier in Ierland zijn er weinig tot geen verzekeringen voor ondernemers. En de ‘wat als’ spookt bij mij regelmatig door mijn hoofd heen. Geen fijn gevoel, dat kan ik je wel vertellen!Je wilt je als ondernemer gewoon lekker kunnen focussen op jouw passie, zonder je zorgen te hoeven maken over eventuele financiële consequenties. Nu hoef je natuurlijk niet iedere mogelijke verzekering af te sluiten - je kunt er gewoon een paar selecteren die in jouw situatie belangrijk of handig zijn. Ik zet de meest belangrijke verzekeringen (met een korte uitleg) voor je op een rijtje, en dan kun jij gewoon lekker zelf kiezen:1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Wat voor beroep je ook uit besluit te oefenen, mensen kunnen je altijd aansprakelijk stellen. Of je nu producten of diensten levert: zodra jij, je producten of je medewerkers onbedoeld schade (letsel- of materieel) veroorzaken bij anderen ben je aansprakelijk. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zorgt dat dit soort claims netjes worden afgehandeld en dat de schade gedekt wordt.


Let op: je persoonlijke (particuliere) aansprakelijkheidsverzekering biedt geen dekking in geval van letsel of schade wanneer het om je ondernemerschap gaat.


2. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Naast de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heb je ook de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering is er voor degenen die diensten leveren. Denk bijvoorbeeld aan een tekstschrijver, een marketing adviseur of advocaat. Deze verzekering is jouw steuntje in de rug wanneer je nalatig bent geweest of een foutje hebt gemaakt. Zodra jouw opdrachtgever namelijk verlies lijdt of omzet mist kan hij of zij jou daar aansprakelijk voor stellen.


Let op: je sluit de beroepsaansprakelijkheidsverzekering vaak af als aanvulling op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Maar werk je als freelancer, dan is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering vaak gewoon voldoende.


Geen tijd om verder te lezen? Zorg ervoor dat je sowieso begint met een aansprakelijkheids-, rechtsbijstand-, en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Met die 3 heb je naar mijn mening een goede basis te pakken!

3. Inventaris- of voorraadverzekering

Heb je veel inventaris of voorraad staan (een schuur vol goederen voor je webshop bijvoorbeeld)? Dan kun je het beste een inventaris- of voorraad verzekering afsluiten. Niet alle inboedelverzekeringen bieden namelijk dekking wanneer het om de ‘zakelijke inboedel’ gaat. De laptop van een freelancer zal vast binnen de particuliere dekking vallen, maar tientallen dozen met goederen waarschijnlijk niet. Je kunt de inventaris- of voorraad verzekering dus ook wel je zakelijke inboedelverzekering noemen.


Let op: Het verschil tussen de inventaris- en voorraadverzekering zit hem in het doel van de producten. Producten die niet bedoeld zijn voor verkoop vallen onder de inventarisverzekering, en producten die wel bedoeld zijn voor de verkoop onder de inboedelverzekering.


4. Rechtsbijstandverzekering

Naar mijn mening een van de belangrijkste verzekeringen is de rechtsbijstandverzekering. Jouw particuliere rechtsbijstandverzekering biedt je namelijk geen dekking wanneer het om zakelijke kwesties gaat: en die kan jij als zzp’er nogal wat tegenkomen. Van een onbepaalde factuur tot een claim, je weet maar nooit wat er ooit voor je neus komt te staan. En op zo’n moment is goede dekking én de hulp een professional met verstand van zaken toch wel erg fijn.


5. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Nog eentje waarvan ik heel graag zou willen dat ze ‘m ook in Ierland hadden: de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze zorgt er natuurlijk voor dat jij je recht op een uitkering behoudt. Hoewel je waarschijnlijk denkt ‘dat overkomt mij niet’, weet je maar nooit wat de toekomst brengt. Toch wel ernstig fijn om altijd een inkomen te hebben om op terug te vallen.


6. Bedrijfsstagnatieverzekering

Deze is wat minder bekend, maar wel super handig. Mocht je namelijk schade aan je spullen hebben (zoals bijvoorbeeld een laptop die niet meer werkt door waterschade), dan is de kans groot dat je tijdelijk niet kunt werken en dus omzet misloopt. De bedrijfsstagnatieverzekering biedt dekking tegen het wegvallen van omzet door inbraak-, aanrijding-, storm-, water-, brand-, en milieuschade.


Let op: Van alle verzekeringen zou ik deze het laatste op je lijstje zetten; zeker wanneer je als freelancer aan de slag gaat en eigenlijk niets meer dan een laptop nodig hebt. Er is altijd wel een internetcafé in de buurt en de kans op een grote storm of brand is wat minder snel aanwezig dan een gerechtelijk conflict.


7. Zakelijke autoverzekering

Schaf je een auto op naam van je bedrijf aan; dan moet je hier (verplicht) een zakelijke autoverzekering voor afsluiten. Zet je de auto daarentegen op je eigen naam, dan wordt deze gewoon onder je particuliere verzekering gedekt.

Nu zijn er vast nog allerlei specifieke verzekeringen die je af kunt sluiten binnen een bepaalde sector (de CAR-verzekering voor de bouwsector bijvoorbeeld), maar deze 7 verzekeringen bieden je een ontzettend goede basis.


Je kunt het jezelf nog wat makkelijker maken door te kijken of er verzekeringen zijn die een zzp-pakket aanbieden (ik geloof dat bijvoorbeeld Interpolis deze mogelijkheid heeft). Kijk dan wel zelf goed even of je al die verzekeringen ook daadwerkelijk in je pakket wilt hebben.


Heb ik verzekeringen gemist, of zijn er toffe deals met super goedkope totaalpakketten die gedeeld moeten worden? Stuur dan even een berichtje of laat een reactie achter!