10 voordelen van het zelfstandig ondernemerschap

Wij mensen hebben nogal eens de neiging om onze focus op het negatieve te leggen. De rekeningen die betaald moeten worden, opdrachtgevers die alleen maar lijken te zeuren of de belastingaangifte die weer eens gedaan moet worden. Maar hoe meer we ons focussen op het negatieve, hoe minder positiviteit we aantrekken. En dat is een probleem: zeker als zelfstandig ondernemer.


Eerlijk is eerlijk, het leven als zelfstandig ondernemer heeft zowel leuke als minder leuke kanten. Maar ik vind het persoonlijk ongelooflijk belangrijk om wat vaker bij alle leuke dingen stil te staan: zo blijf ik lekker positief en gemotiveerd, en blijf ik van mijn werk genieten. Een mooi moment om 10 van de vele voordelen van het zelfstandig ondernemerschap nog eens op een rijtje te zetten. Lees ze vooral een keer door wanneer je het een dagje niet meer ziet zitten!1. Vrijheid, blijheid

Kun je jezelf nog herinneren dat je voor een baas werkte en vakantiedagen aan moest vragen? Dat je op tijd op het werk moest zijn, in de file stond en weinig creatieve vrijheid had? Denk nog eens aan die frustraties terug wanneer je er even doorheen zit: het zelfstandig ondernemerschap biedt je namelijk zo ongelooflijk veel vrijheid. Lekker met de hond wandelen wanneer jij dat wilt, uitslapen wanneer je er behoefte aan hebt en nieuwe projecten oppakken zonder hier toestemming voor te hoeven vragen!


2. Je hebt je groei in eigen hand

Je kunt jouw onderneming zo klein of groot maken of houden als je zelf wilt. Heb je een creatieve ingeving en wil je eens een nieuw project oppakken? Dan heb je alle vrijheid om dit gewoon te doen: zonder eerst om goedkeuring of toestemming te hoeven vragen. Dit kun je trouwens ook al realiseren wanneer je nog in dienstverband bent: begin naast je baan vast aan je carrière als zzp’er!


3. Volop financiële mogelijkheden

Wanneer jij iedere dag alles op alles zet om jouw onderneming draaiende te laten houden of zelfs te laten groeien, zijn er financiële mogelijkheden genoeg. Pak je bijvoorbeeld een maand wat extra klussen op en werk je wat langer door; dan zie je dit ook weer terug op de bankrekening.


Jij bepaalt wanneer je werkt en wanneer je tijd vrij maakt om echt te leven.

4. Vakantie wanneer jij er zin in hebt

Ben je toe aan een vakantie of wil je er even een weekendje tussenuit? Dan doe je dat gewoon! Je zorgt natuurlijk dat je jouw zaakjes op orde hebt, maar hoeft verder geen ver vooruit geplande vakantiedagen aan te vragen. Een last-minute tripje hoeft dus helemaal geen probleem te zijn!


5. Meer tijd om echt te leven

Toen ik nog ‘voor de baas’ werkte vond ik het maar lastig om de balans tussen werk en privé te behouden. Het idee dat we ooit samen kindjes zouden krijgen maakte me helemaal gek: hoe kon ik én op kantoor zijn én zelf de kids opvoeden? Werken als zzp’er geeft je de mogelijkheid om jouw leven in te delen zoals jij dat wilt: jij bepaalt wanneer je werkt en wanneer je tijd vrij maakt om echt te leven.6. Het geeft je zelfvertrouwen

Werken als zzp’er geeft je een ongelooflijk goed gevoel: zeker wanneer de zaken goed gaan. Jij staat je mannetje, wat er ook gebeurt, en dat geeft je zelfvertrouwen een flinke boost.


7. Je bent een geweldig voorbeeld

Ik merk bijna wekelijks hoe trots mijn (15-jarige) stiefdochter is op het feit dat haar stiefmama een ‘entrepreneur’ is. Niet alleen geef ik haar (en de mensen om me heen) een geweldig voorbeeld; ik laat haar ook geloven dat alles mogelijk is. Wanneer ik haar om haar toekomstplannen vraag heeft ze het nooit over het ‘werken voor een baas’, maar altijd over een eigen bedrijf.


8. Je vindt rust

Hoewel de eerste paar maanden van het ondernemerschap wat stressvol (kunnen!) zijn, geeft het je uiteindelijk ontzettend veel rust. Je hoeft niet te stressen in het verkeer, je maakt jezelf niet druk over vervelende collega’s en kunt afspraken maken zonder eerst toestemming te hoeven vragen. Die vrijheid geeft je ongelooflijk veel rust en die rust, geeft je weer energie!


Kleur jouw kleurplaat in zoals jij dat wilt.

9. Je bent makkelijker tevreden

Ik ben echt iemand die het ongelooflijk lastig vindt om stil te zitten en ik moet continu in beweging (en dan vooral vooruitgang) zijn. Niets is goed genoeg en alles kan altijd beter, verder, meer of hoger. Tenminste: toen ik voor een baas werkte. Als zelfstandig ondernemer heb ik alle vrijheid om projecten, ideeën en creatieve uitbarstingen op te pakken en uit te werken, en dit zorgt ervoor dat ik makkelijker tevreden ben.


10. Iedere dag kent afwisseling en uitdaging

Je deelt je dagen in zoals jij dat wilt, en wanneer je in een sleur komt te zitten kun je hier alleen jezelf op aankijken. Je kunt iedere dag namelijk vullen met nieuwe dingen en geweldige uitdagingen. De afwisseling is zeker mogelijk. De ene dag ben ik bezig met mijn administratie, de andere dag met mijn opdrachten, de volgende dag weer met nieuwe projecten en een paar dagen later weer met het bezoeken van toffe netwerklocaties.


Vanaf het moment dat jij als zzp’er werkt, begint je leven opnieuw als een blanco kleurplaat; alleen heb je dit keer zelf alle mogelijkheden om het in te kleuren zoals jij dat wilt.

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Of stuur even een mailtje naar lemoustache.nl@gmail.com

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn Social Icon
Myra Kokke

Wie ik ben? >

starten als zzp'er le moustache