5x wat niemand je vertelt over het ondernemerschap

Bijgewerkt: 20 aug 2019


Een goede voorbereiding is het halve werk, en daarnaast kan een goede voorbereiding ook nog eens veel twijfels uit de lucht kan halen.


Maar je kunt jezelf natuurlijk niet op alles voorbereiden; als ondernemer kom je af en toe voor onverwachte situaties te staan. En hoewel het vaak (en vooral op social media) allemaal rozengeur en maneschijn lijkt, schetst dit geen waarheidsgetrouw beeld van het ondernemerschap. Ik neem je dus graag mee in de onverwachte situaties die mij ineens voor de neus stonden - hopelijk geven ze je net dat stukje extra vertrouwen dat je nodig hebt om de stap te nemen!1. De belasting

Laat ik met de grootste schocker beginnen: de belasting. Hoewel je natuurlijk weet dat je jouw belasting pas aan het einde van het jaar afdraagt (en hierdoor iedere maand wat apart zou moeten zetten), komt de hoeveelheid vaak toch nog als een verrassing. Ik was zo enthousiast over de hogere getallen op mijn bankrekening, dat ik ‘vergat’ maandelijks wat opzij te zetten voor de belasting. Ik ging liever een weekendje naar Parijs, of even naar de IKEA. Resultaat? Zo omstreeks maart het vriendelijke verzoek of ik in oktober even een paar duizend euro over zou kunnen maken. Oeps!


De belasting die je nu niet betaald (heerlijk die extra inkomsten) moet aan het einde van je belastingjaar gewoon betaald worden. Zet dus zeker maandelijks wat opzij om deze ineens hoge kosten te kunnen dekken.

2. Het gebrek aan collega’s

Vrijheid blijheid; het leek me heerlijk om de hele dag lekker in mijn uppie te kunnen werken en te doen en laten wat ik wilde. Maar het gebrek aan collega’s betekent niet alleen een gebrek aan sociale contacten. Het betekent ook dat je de twijfels en diepe dalen zelf op moet lossen (die je normaliter op de werkvloer meteen met een collega bespreekt). Voor sommigen een enorme vooruitgang, maar voor anderen een uitdaging: je moet natuurlijk wel onder de mensen komen.


Co-working mogelijkheden en locaties zijn een fijne manier om af en toe (wanneer jij dit wilt) toch met collega’s om je heen te werken.

3. Je wereld wordt een stuk kleiner

Hoewel mijn thuiskantoor (als onderdeel van de keuken) een ontzettend fijne plek is, breng ik mijn meeste tijd (lees: bijna al mijn tijd) wel binnen de muren van mijn woning door. Een fijne woning hoor, maar het gebrek aan sociale contacten maakt je wereld wel klein. Ik dacht dat ik er enorm van zou genieten, en doe dat vaak zeker ook nog wel, maar die sociale contacten - dat is toch wel een gemis. Zelfs die ene vervelende collega is op een gegeven moment van harte welkom.


Ga regelmatig de deur uit en sta open voor nieuwe contacten. Je bekende contacten zijn namelijk gewoon aan het werk wanneer jij even een lekkere wandeling maakt. Probeer iedere dag minimaal één keer je woning/kantoor te verlaten om iets ‘leuks’ te doen; indien mogelijk sociaal (een gesprek en wandeling met je hond valt hier niet onder).

4. Je ontdekt nieuwe kanten van jezelf

Je stapt uit de rol van medewerker en wordt ineens omgetoverd tot leidinggevende. Je bent niet langer slechts een spil in een groot systeem: je bént het systeem. Al je ideeën kunnen direct tot uitvoering gebracht worden (al moet je dit natuurlijk wel zelf doen), keuzes kunnen direct gemaakt worden en je hebt alle vrijheid om zo creatief te zijn als je zelf wilt. Ik heb in mijn tijd als zelfstandige meer toffe projecten opgezet (of ze nu geslaagd zijn of niet) dan in mijn hele leven als medewerker van een bedrijf. En dat is werkelijk waar HEERLIJK!


Dit betekent ook dat je ervoor kunt kiezen om de hele dag op de bank te liggen en series te kijken. Zorg dus dat je jezelf als leidinggevende iedere dag motiveert om er weer voor te gaan.

5. Je leven wordt onzekerder

Niemand houdt van onzekerheid; en je duikt toch echt wel een wereld van onzekerheid in wanneer je als zelfstandige aan de slag gaat. Financiële onzekerheid, maar ook de algemene onzekerheid over je toekomst en de keuzes die je maakt. Maak ik hier wel de juiste keuze, zullen mijn klanten mijn product of dienst ook in de toekomst nog interessant vinden en wat als het even niet zo lekker gaat? Persoonlijk voelde ik die onzekerheid alleen gedurende de eerste maanden. Mijn ondernemerschap staat nu in het thema van positieve manifestatie: zolang ik erin geloof en er hard voor werk, komt het iedere keer weer helemaal goed.


Gelukkig kun je dit onzekere gevoel voorkomen door dit soort twijfels direct uit de lucht te halen.

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Of stuur even een mailtje naar lemoustache.nl@gmail.com

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn Social Icon
Myra Kokke

Wie ik ben? >

starten als zzp'er le moustache